Gymnocalycium andreae var. grandiflorum Krainz

Mánfai Gyula képe
Nómenklatúra
Tudományos név: 
Gymnocalycium andreae var. grandiflorum Krainz
A név státusza: 
szinonima
Elfogadott tud. név: 
Etimológia: 

grandiflorum lat. nagyvirágú.

Szisztematika
Latin diagnózis: 

Robustius. Costae ad 11. Areolae longiusculae, ad 5 mm longae. Aculei radiales ad 2 cm longi. Aculei centrales (si adsunt) ad 2,5 cm longi. Pericarpellum, subglobosum. Gemma globosa. Squamae et phylla perigonii exteriora prasina, haud striata. Flores ad 5,5 cm diametientes. Patria eadem velut speciei

Taxontörténet: 

Hozzáférhetőség helye, száma: Holotípus-szám Z 1031, élőnövény van elhelyezve a Zürich Városi Pozsgásgyűjteményben.

A változatot Hosseus gyűjtötte és Andreae-nak küldte 1932 decemberében, aki a Gymnocalycium andreae var. grandiflorum név alatt terjesztette el. A növény 1957-ig leíratlan volt, ezt pótolta Krainz a Die Kakteen című folyamatosan megjelenő művében.

Elterjedés, élőhely, életmód: 

Elterjedési területe: megegyezik a típus változat elterjedési területével.

Vegetatív test
Megjelenés: 

A változat különbözik a típus változattól az erősebb testével, a több bordájával, a hosszabb és legtöbbször karmos tövissel, a nagyobb virággal, a zöld és középcsík nélküli lepellevelekkel. A bimbója golyó alakú (a típusfajé) cilinder alakú). A típusfaj virága délután, míg a változat már délelőtt kinyílik.

Szár: 

A változat különbözik a típus változattól az erősebb testével, a több bordájával, a hosszabb és legtöbbször karmos tövissel.
Szukkulens törzse erősebb, mint a típus változaté. A bordák maximális száma 11. Az areolák hosszúkásak, 5 mm a maximális hosszúk. A peremtövisek hossza 20 mm is lehet. A középtövis (amikor megjelenik) hossza 25 mm-ig terjedhet.

Generatív test
Virág, virágzat: 

A változat különbözik a típus változattól a nagyobb virággal, a zöld és középcsík nélküli lepellevelekkel. A bimbója golyó alakú (a típusfajé) cilinder alakú). A típusfaj virága délután, míg a változat már délelőtt kinyílik.
A pericarpellum majdnem golyó alakú. A bimbó szintén golyó alakú. A pikkelyek és a külső lepellevelek (fű)zöldek középcsík nélküliek. A virága 55 mm átmérőjű is lehet.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.