Szukkulens enciklopédia

Dr. Gyúró Zoltán képe

Ez a könyv a pozsgás-botanika, a pozsgás tartási kultúra megismeretése végett jött létre, célja a pozsgásnövények megszerettetése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés és növényeink nevelésén keresztül a szűkebb és tágabb környezetünk védelmére, a természetvédelmre való fogékonyság kialakítása. Hiszen észre sem vesszük és szeretett pozsgásnövényeink minél jobb megismerni akarásával élőhelyeket, országokat, kultúrákat és történelmet is megismerünk. E "növénykék" (pl. Carnegiea gigantea) igazi nagykövetei országuknak, sokszor jelképeivé válnak, melyek ugyanakkor az emberrel szemben nagyon sebezhetőek a Föld élővilágával egyetemben. Vigyázzunk rájuk!

Mi kell az induláshoz?
Kisiskolás kortól bárki űzheti és elkezdheti akár egy ablakpárkányon a szabadban 1-2 kaktusszal és pozsgással. Nem szobanövények! A gondozást meghálálják, melyet ha tömören kéne megfogalmazni, akkor az lenne, hogy hagyjuk békén őket. A túlzott szeretetet (locsolást) nem szeretik, örülnek ha egy kicsit elhanyagoljuk őket és ha elutazunk 1-2 hétre nyaralni. Személyes tudományos megfigyelésem, hogy direkt akkor virágoznak, ha nem vagyunk otthon (szóval állandóan résen kell lennie annak, aki részesülni akar e szép eseményben).

E rövid népszerű tudományos ismeretterjesztésnek sem nevezhető pár mondat után az elkövetkező oldalak megpróbálják összefoglalni, rendszerben közölni a szukkulensekről (pozsgásokról) az eddig megismert szöveges és képi tartalmakat.

Növényeinket jobban megismerni, a szakkifejezéseket elsajátítani és helyesen használni a velük foglalkozó természettudomány, a biológia, azon belül a növénytan megismerésével lehet. Erről szólnak a következő oldalak.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.