Sziklakert: honlapunk újabb fejezete

Ficzere Miklós képe
Hírlevél

Sokan érdeklődnek a sziklakerti növények iránt, amelyeknek egyre bővül a hazai szakirodalma, és a növényárudákban is egyre szélesedő kínálatban válogathatunk. A növények egy részének sziklakerti növényként való besorolása teljesen önkényes, mivel a növények túlnyomó többsége köves, kavicsos, sziklás területeken honos. Amikor ilyen területekről beszélünk, sokaknak hegyvidékek jutnak eszükbe, pedig sík vidékeken, vagy alig dimbes-dombos területeken is nagy térségeket találunk, ahol különböző kőzetek és törmelékeik az uralkodók. Olyan növények, amelyek kőmentes talajon élnének meg kizárólag, ismereteim szerint nincsenek, és Földünk szárazföldi területének is csak elenyésző része olyan, mint a mi Alföldünk, ahol a felszínen, vagy a felszínhez közeli rétegekben termésköveket nem lehet találni. A természetben a köves élőhelyek is sokfélék, és sokféle a rájuk jellemző éghajlat is, különösen, ha a mezo- és mikroklímákat is figyelembe vesszük. Amikor sziklakertet építünk, akkor a természetben látható köves sokféleségre figyeljünk, és ezekből válasszunk mintát építendő sziklakertünknek. Sziklakert építéskor ne hallgassunk azokra a véleményekre, miszerint az alföldi tájba nem való sziklakert. Vajon, a mi, vagy szomszédunk 10-20 vagy éppen 100-200 m2 területű sziklakertje változtatná meg az alföldi táj karakterét? Ha ez így lenne, ne építsünk járdát, utakat sem? Azokra se hallgassunk, akik szerint tájidegen növény ültetését kerüljük kertünkben, inkább ültessük azokat, amelyek környezetünkben természetes módon előfordulnak. Megtehetjük, de vajon a paradicsom, dohány, burgonya, kukorica stb. nem tájidegen? Ma már nem, mert közben eltelt 500 év. Következőleg bátran válasszunk növényeket. Egyetlen lényeges dologról ne felejtkezzünk el: növényünk életfeltételeinek biztosításáról. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a növény botanikai nevének ismerete, mert csak ez alapján tudunk utána nézni igényeinek, és ezeket az igényeket kell biztosítanunk sziklakertünkben. Honlapunk sziklakert témakörében két növénycsoportot különböztetünk meg almenüként, szintén önkényesen.

1. Kaktuszok és egyéb pozsgásnövények; amelyek egész évben tarthatók szabadban, kiültetve sziklakertünkbe. Senki ne lepődjön meg, ha olyan képeket is lát, amely nem télálló kaktuszokat vagy más pozsgásokat ábrázol, számuk elenyésző a télállókéhoz viszonyítva. Ezek a növények szépségük és a látvány fokozása miatt kerültek tavasszal kiültetésre. Ősszel viszont fel kell szedni, mert ezek nem fagytűrőek.
2. Egyéb lágyszárú növények; télállóak, amelyeket szintén lehetne további csoportokra bontani, pl. alpesi növényekre, de ezt nem tesszük meg. Célunk a könnyű áttekinthetőség.

Miért ez a két csoport? Tapasztalatom szerint, aki már foglalkozik az egyik csoporttal, az előbb utóbb kedvet kap, vagy kaphat a másik csoport növényeire is, mivel a fő motiváló tényező az esztétikai élmény, s ez később kiteljesedhet a növények tudatos megismerésére, tanulmányozására és a természet védelmére. A pozsgás növények, kaktuszok a természetben nincsenek a más típusú növényektől elkülönülve, hanem a többi növénnyel elegyesen találhatók, ezért a 2. csoportbeli növényekből választhatunk, ha azok igényeikben hasonlóak. Örömmel várjuk azokat a honlapunkra látogatókat is, akik kifejezetten a nem pozsgás növényekkel foglalkoznak, és ezzel számukra is teremthetünk egy olyan tartalmat, amelyet szívesen nézegetnek, tanulmányoznak.
Mindenkit kérünk, küldje meg az ide illő képeit. A képeket elkülönítve, a beküldő neve alatt soroljuk egységbe, tehát X. képei nem keveredhetnek Y vagy Z képeivel, mert mindenki másképp csinálja!
Ficzere Miklós

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.