Szemelvények múltunkból IV.

Hírlevél

Néhány nappal ezelőtt a Kölcsey Központban jártamban észrevettem egy szó szerint értve kőbe vésett idézetet, amely eddig elkerülte figyelmemet. Az idézet a következő:

„Őseink országot és szabadságot szereztek és hagytak nekünk; illő, hogy mi is szerezzünk, mi is hagyjunk valamit maradékainknak.” /Kölcsey Ferenc: Játékszín, 1827.

Megtudtam, ez az idézet a Kölcsey Központ mottója. Amit Kölcsey megfogalmazott, örök érvényű, és életünk, cselekvéseink egyik vezérfonalának kell, vagy kellene lennie. Múltunkat, gyökereinket nem csak a megismertetés szándékával keressük, de tudjuk azt is, a gyökerek ismerete nélkül jelenünk építgetése sem lehet tökéletes, és ha a jelenben nem építkezünk, vajon milyen értékeket hagyhatunk a jövő nemzedékeire, a „maradékainkra”? Múltidézésünk célja annak a kincsnek közzététele, amit elődeink hagytak ránk, hogy ebből merítve, a jelent építve, az „illőséget” betartva, hagyhassunk magunk után valamit.

Előző részben két debreceni kiállítást, az 1971. és az 1975. évit érintettem, és megemlítettem azt a véleményt, amit idősebb gyűjtőtársak nem egyszer mondanak az általuk megélt és látott két fenti kiállításról. Eszerint van, aki az egyiket tartja a legnagyobbnak, van, aki a másikat. Esetünkben túl sok értelme nincs az ilyen hasonlításnak, de érthető az az emberi tulajdonság, amely szeret értékelni, összevetni dolgokat. Ha pedig összevetjük a két kiállítást, legfontosabb, hogy tanuljunk mindkettőből, mert erre mindkét kiállítás bőven ad lehetőséget. A bemutatásra kerülő képek láttán sok-sok ötletet kaphatunk ahhoz, hogy eljövendő kiállításaink még tartalmasabbak, szebbek, látványosabbak legyenek. Hangsúlyoznom és nyomatékosítanom szükséges, kiállítás szó alatt csak Társaságunk és elődei által szervezett és rendezett kiállításokat értem. Az előző és jelenlegi képek az 1971-évi kiállításon készültek.

A képek és képaláírások Dr. Nemes Lajostól, Társaságunk tiszteletbeli tagjától, elődünk, a Debreceni Kaktuszkedvelők Szakköre vezetőjétől származnak, kivéve a dőlt betűst.

A kép bal oldalán dr. Matolay Györgyné, jobb oldalán Kondér István a megnyitó után. A háttérben a Buxbaum-rendszer Cactaceae-törzsfája.
1. kép: A kép bal oldalán dr. Matolay Györgyné, jobb oldalán Kondér István a megnyitó után. A háttérben a Buxbaum-rendszer Cactaceae-törzsfája.

1. Szilágyi István és 2. Hubai István az 1971-es kiállításunk rendezése közben. A paravánon a kaktuszok területi felosztása, a középső tábla az Észak-amerikai kaktuszokat ismerteti. A jobb oldali tábla az évi csapadékot mutatja be a teljes amerikai kontinensen.(fm)
2. kép: 1. Szilágyi István és 2. Hubai István az 1971-es kiállításunk rendezése közben. A paravánon a kaktuszok területi felosztása, a középső tábla az Észak-amerikai kaktuszokat ismerteti. A jobb oldali tábla az évi csapadékot mutatja be a teljes amerikai kontinensen.(fm)

1. Hubai István, 2. Szilágyi István az 1971-es kiállításunk rendezése közben.
3. kép: 1. Hubai István, 2. Szilágyi István az 1971-es kiállításunk rendezése közben.

Az orosházi gyűjtők mobil bemutató növényháza, a személy ismeretlen. Debrecen,   1971. A mobil üvegházba még mesterséges világítást is beszerelt készítője. (fm)
4. kép: Az orosházi gyűjtők mobil bemutató növényháza, a személy ismeretlen. Debrecen, 1971. A mobil üvegházba még mesterséges világítást is beszerelt készítője. (fm)

Szabó Dezső a vendégkönyvet tanulmányozza a kiállítás idején.
5. kép: Szabó Dezső a vendégkönyvet tanulmányozza a kiállítás idején.

Szabó Dezső megszomjazott.
6. kép: Szabó Dezső megszomjazott.

Fierer Kelemenék árukészlete. Debrecen, 1971.
7. kép: Fierer Kelemenék árukészlete. Debrecen, 1971.

A háttérben lévő kiírás alapján a kiállítási részlet az orosházi Petőfi Művelődési Központ bemutatója. a felette lévő kiírás; Hazai gyűjtőink és szakembereink szívesen adnak felvilágosítást minden érdeklődőnek. (fm)
8. kép: A háttérben lévő kiírás alapján a kiállítási részlet az orosházi Petőfi Művelődési Központ bemutatója. a felette lévő kiírás: Hazai gyűjtőink és szakembereink szívesen adnak felvilágosítást minden érdeklődőnek. (fm)

Kossuth Lajos Tudományegyetem Botanikus Kertje, Debrecen, bemutatója.
9. kép: Kossuth Lajos Tudományegyetem Botanikus Kertje, Debrecen, bemutatója.

A tábla címe; A kaktusznemzetségeket ismertető tábla Karl Schumann professzor   nomenklatúrája alapján. (fm)
10. kép: A tábla címe: A kaktusznemzetségeket ismertető tábla Karl Schumann professzor nomenklatúrája alapján. (fm)

Folytatás következik!

Ficzere Miklós
Debrecen

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.