Programajánlónk Soó Rezső botanika professzor születésének közelgő 110 éves évfordulója alkalmából

Hírlevél

Miniatűr műalkotások – Soó Rezső bélyeggyűjteményéből

Ha Olvasóink felkeresik a Virágkarnevál idején Debrecent és gyönyörködtek Társaságunk jubileumi kaktuszkiállításában, akkor ajánlunk még egy nagyszerű kiállítást a debreceni Malompark Bevásárlóközpontban, amely voltaképpen kapcsolódik kiállításunkhoz. Itt nyílt meg nemrégiben Miniatűr műalkotások címmel az a nagyszabású bélyegkiállítás, amelyet Soó Rezső messze földön híres bélyeggyűjteményéből rendeztek. Debrecen híres mecénás filatelistája, Soó Rezső (1903-1980), egyben a magyar és a nemzetközi botanikatudomány kimagasló egyénisége volt. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen 1925-ben summa cum laude diplomát, majd 1926-ban sub auspiciis doktori címet szerzett. A berlini Collegium Hungaricum tagja 1925 és 1927 között, majd 1929-ig a Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutató Intézetének adjunktusaként tevékenykedett. Ezt követően a növénytan elismert tanáraként dolgozott négy évtizeden át a debreceni, a kolozsvári és a budapesti tudományegyetemeken.

Negyedmillió bélyeg tulajdonosa

A sokoldalú tudós, Soó Rezső akadémikus a Debreceni Egyetem egykori professzora, a botanika tanszék létrehozója, Debrecen város díszpolgára, egyúttal műgyűjtő, mecénás és kiváló filatelista is volt. A kétszeres Kossuth-díjas professzor Debrecen város és a Bélyegmúzeum gondozására hagyományozta rendkívül értékes, több mint 225.000 darabból álló bélyeggyűjteményét, amely úgynevezett ország- és motívumgyűjteményekből áll. A motívumgyűjtés rendezési elve a bélyegen megjelenő ábra, téma, mondanivaló, illetve a kibocsátás célja lehet. A Soó-gyűjtemény 24 természettudományi, művészeti és kultúrtörténeti motívumgyűjteményt foglal magába. A növényeket ábrázoló gyűjteményéből kedvenc kutatási területét, az orchideák világát bemutató bélyegeket is láthatunk, de a kaktuszokat és egyéb pozsgásnövényeket ábrázoló bélyegekből is szép válogatást csodálhatunk meg. E növényes motívum kiállítás egyszerre tiszteleg a kiváló tudós, botanikus és műgyűjtő előtt. A további tablókon az emberi kultúra történetének különböző felfogásban, ezerféle színnel, ötlettel, megoldással készült bélyegek segítségével felfestett nagy ívű panorámája látható. A világanyagban nemcsak megjelennek, de kiemelt helyet kapnak az adott témához kapcsolódó magyar kiadások, amelyek igényes kivitelükkel méltán tarthatnak számot nemcsak a bélyeggyűjtők, de a művészet iránt érdeklődők figyelmére is.

A Soó Rezső bélyegkiállítás megtekinthető

Malompark Bevásárlóközpont II. épülete első emeletén 2012. július 1-től augusztus 31-ig hétfőtől-péntekig 10:00-tól 18:00-ig, szombaton 08:00-tól- 12.00-ig. Hétfőtől - szombatig angolul is van tárlatvezetés.

Information

Opening hours of Rezső Soó stamp-exhibition. On the 1st floor of the Malompark II. From 1
July 2012 to 31 August from Monday to Friday from 10 a.m. to 6 p.m, on Saturday from 8 a.m. to 12. Guided tours in English from Mondays to Saturdays

Néhány részlet a Soó Rezső bélyegkiállításról. A képek csak egy kis töredékét mutatják a teljes kiállításnak.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.