Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők szeptember hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, melyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. A nappali felmelegedés és a napos órák száma csökken. Az évszakváltással a hőmérséklet is egyre alacsonyabb. Ezeket a változásokat növényeink érzik, készülnek a téli nyugalomra. A változásokhoz alkalmazkodó első feladatunk az öntözések számának és gyakoriságának mérséklése. Tápoldatot már ne használjunk. Ha módunkban áll, igyekezzünk növényeinket úgy elhelyezni, hogy helyük legyen szellős és minél jobban érvényesüljön számukra a napsütés még mindig jótékony hatása.
  2. Az előzőekben leírtak különösen érvényesek a karácsonyi kaktuszra. Most már négy hétig, vagyis szeptember végéig, október elejéig ne öntözzük, csak párásítsuk. Arra azonban vigyázzunk, hogy a hajtások ne ráncosodjanak, mert ez már a túlzott vízvesztés jele. Ha lehet, tartsuk napon vagy félárnyékos helyen. Jegyezzük meg azt az állást, amerről a napot kapták, mert ebben a pozícióban kell elhelyeznünk, ha télire zárt helyre helyezzük, pl. a lakásba. Ha elforgatjuk, akkor az időközben előtörő virágbimbóit eldobálja.
  3. A köznyelvben legtöbbünk által levélkaktuszoknak nevezett, fagyérzékeny növényeket (pl. Epiphyllumok stb.) szeptember közepét ől hordjuk zárt helyre. Ha bízunk az időjárás-jelentésekben és tartós odafigyelésünkben, akkor ez az időpont ki is tolódhat belátásunk szerint.
  4. Szakemberek szerint vannak olyan nemzetségek, amelyek magvetését ilyenkor elvégezve számíthatunk a legeredményesebb kelésre. Vetésre ajánlott nemzetségek: Rebutia, Frailea, Oreocereus.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.