Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők november hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Teleltető helyünket lakásokban is úgy válasszuk meg, hogy az világos legyen. Sötétebb, félhomályos helyet csak jobb lehetőség híján válasszunk. Ismertek olyan megoldások is, amikor a cserépből kiveszik földlabdásan a kaktuszt, és újság- vagy csomagolópapírba tekerve tárolják! Ez csak kényszer szülte megoldás! Egyébként mindenki arra a teleltetési módra fog esküdni, amit kipróbált és nála bevált. A teleltetés idejére többféle hőmérsékletet is javasolnak. Egy biztos. A +5C° és +12C° közötti tartomány minden fajnak megfelel.
  2. Vannak kaktuszok, amelyek már a tél folyamán megmutatják bimbóikat, és a teleltető hőmérsékletétől függően virágoznak is. Ilyen például a Mammillaria gracilis, Notocactus haselbergii, Parodia crysacanthion és nagyon sok Echinofossulocactus. Már januárban számíthatunk virágzásukra, ha világos helyet biztosítottunk számukra. A téli tűző napsütéstől azonban óvjuk őket.
  3. A már sokszor említett karácsonyi kaktuszt (Schlumbergera truncata) tartsuk világos, helyen, ha lehet szobahőmérsékleten, de az alacsonyabb hőmérséklet sem jelent problémát, egészen +5C°-ig. Helyét ne változtassuk, mert így előzhetjük meg a növekedő bimbók lehullását. Talaja legyen enyhén, de mindig nedves, ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Az alatta levő tálkában soha nem panghat az öntözővíz. Más levél- és vesszőkaktuszt is hasonlóan tartsunk télen, de vannak kivételek.
    Egy aranyszabály! Öntözés mindig a hőmérséklet függvényében: magasabb hőmérsékleten lehet gyakrabban és többet, alacsonyabb hőmérséklete ritkábban és kevesebbet.
  4. A melegigényesebb fajokat teleltethetjük a fűtött szobában is, pl. a szekrény tetején. Különösen alkalmas hely a panellakásokban a következők számára: néhány Epiphyllum faj, Melocactusok, Discocactusok, Matucanák, stb.
  5. Amennyiben a két ablak közötti résben teleltetünk, és éjszakára komolyabb fagyok várhatók, úgy az ablaküveg és a kaktuszok közé helyezzünk el óvatosan valamilyen hullámpapírt, vagy ha a hely megengedi, megfelelő vastagságú hungarocell lemezt.
  6. Szaporítást már ne végezzünk. Ha beteg, egészségtelennek tűnő hajtást vagy hajtásrészt veszünk észre, akkor azt vágjuk le. Ha a levágott részen a tünet nagyon elterjedt, akkor dobjuk a szemétbe, de ha kevésbé elterjedt, akkor a beteg részt távolítsuk el, és a megmaradó részt, ami már vélhetően egészséges, tegyük hűvös helyre. Itt a sebzés beszárad, majd tavasszal gyökereztessük dugványozással. Ezáltal új növényünk lehet belőle.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.