Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők március hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Március hónap elején már mindenképpen érdemes figyelnünk a hőmérséklet emelkedésére és a korábbinál több napsütésre. Ez különösen jellemző a hónap közepétől. Akinek nincs fólia- vagy üvegháza, az a fényszegény teleltető helyről már kiviheti növényeit világosabb helyekre, és kezdheti növényei szoktatását a napsütéshez úgy, hogy árnyékosabb helyet biztosít részükre vagy árnyékolásról gondoskodik áttetsző anyagok használatával. Ez azért lényeges, mert szokatás nélkül a növényeken égési foltok keletkezhetnek. Az alkalmazkodás, szoktatás ideje kb. 3 hét. Fólia és üvegházban is megkezdhetjük az intenzívebb szellőztetést a nappali, melegebb órákban. Az erős napsugárzás ellen itt is kell védekezni árnyékolással, melynek egy olcsó módja, amikor permetezőből mészfestékkel befújjuk az üveg és fólia felületet kívülről. Nem a legesztétikusabb, de az esők hatására folyamatosan lekopik ez a réteg, és ahogyan kopik, úgy növekszik apránként a bejutó fény erőssége.
  2. A növények nyugalmi állapotának végét mutatja, amikor a hajtások tetején, a tenyészőcsúcs környékén friss, üde, zöldes vagy más élénkebb színeződés látható. Ekkor a melegebb napokon langyos vízzel permetezhetünk, de ez a permet olyan legyen, mint a hajnali harmat. Két, három órán belül le tudjon száradni. A bimbózó példányoknak adhatunk valamivel több vizet.
  3. A szabadba, fedett helyre pakolt növényeknél a napsugárzáson kívül az éjszaka még előforduló fagyok jelenthetnek gondot. Ellene takarással, pld. újságpapír többrétegű elhelyezésével védekezzünk. Figyeljük az időjárás jelentést!
  4. Fólia és üvegházban a hónap végétől kezdhetjük a locsolást, de csak kis vízadagokkal, a cserepek földje még ne vizesedjen át teljesen. Hogy ki, mikor kezdje el a rendszeres öntözést, arra nem mondható általános szabály. Befolyásolják a termesztés feltételei, adottságai, és legfőképpen az időjárás. Napos, melegebb időszakban lehetünk bátrabbak, de csak annyival, hogy az esetleg bekövetkező hirtelen lehűlés ne okozhasson visszafordíthatatlan károsodást öntözött növényeinknél.
  5. Akinek a tél folyamán nem volt kedve vagy ideje a szükségessé vált átültetéseket elvégezni, azok most elkezdhetik a munkát. A lényeg: az átültetéskor használt új talaj teljesen száraz, porhanyós legyen! Ilyen talaj felhasználásával a tél folyamán bármikor átültethetjük nyugalmi állapotban lévő növényeinket!
  6. Jó időben vethetünk is, de ilyenkor még a vetés hőmérsékletét mesterségesen, fűtéssel kell biztosítanunk. A vetéshez szükséges tudnivalókat megismerhetjük Hírlevelünk és a Debreceni Pozsgástár korábbi számaiból.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.