Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők május hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Májusban már nagyon sok kaktusz elkezdi virágzását. Az üvegházban, fóliasátorban tartottak hamarabb, a szabadba kihelyezettek későbben virágzanak, de ez utóbbiak virágzása hosszabb időre kiterjed a természetesebb, időjáráshoz jobban igazodó körülmények miatt. Ha magot szeretnénk fogni, akkor a virágokat finom szőrű ecsettel mi is beporozhatjuk, társulva a méhecskékhez.
  2. Dugványozásra, oltásra május az egyik legkedvezőbb hónap. A növényi részek már vitálisak, az alanyok is állapota is kedvező, mivel azok fejlődése megindult és nedvdúsak. Az oltásokat végezzük a legmelegebb napokon. Még jobb, ha ez párás meleggel társul.
  3. A magoncok első tűzdelésének, szaknyelven pikírozásának is eljött a legalkalmasabb ideje. A pikírozással ne várjunk addig, míg a magoncok hirtelen fejlődésnek indulnának, mert ezzel egy kedvező fejlődési folyamatot szakítunk meg. Különösebb kárt nem okozunk a késlekedéssel sem, de az éves fejlődési potenciál nem teljesül úgy ki, mint az időben elvégzett tűzdelésnél.
  4. Akik pincében, vagy egyéb félhomályos helyen teleltették növényeiket és még csak most helyezik el a szabadban, nagyon vigyázzanak, mert az erős napsugárzás komoly károkat okozhat. Ezért árnyékos helyet keressenek, vagy árnyékolással szoktassák növényeiket a napsütéshez. A szoktatás ideje 2-3 hétig is eltarthat. egyes növények pirosas színeződése a növény napsugárzás elleni védekezését mutatja. Az elszíneződés egy bizonyos mértékig nem káros. Idővel, ahogyan a növény hozzá szokik a napsütéshez, ez az árnyalat eltűnik, és fokozatosan visszatér az eredeti szín. Az epifita jellegű kaktuszokat („levélkaktuszok”) és a Tillandsiákat helyezzük valamilyen fa lombkoronája alatti árnyékba valamelyik alsó ágra felfüggesztve.
  5. Az üvegházban, fóliasátorban elhelyezett növények igénylik a szellőztetést. A szellőztetés mértékét igazítsuk a külső hőmérséklethez. Mértéke szabályozható ventilátorral, ill. több-kevesebb nyílászáró nyitásával és zárásával. Nagyobb melegben intenzívebb, kevésbé meleg időben lanyhább szellőztetés javasolt. Most már öntözhetünk a következő szabály betartásával: az egyik öntözést mindig akkor kövesse a másik, amikor a cserép talaja teljesen kiszáradt!!
  6. Végezetül egy nagyon fontos, de sokszor elmulasztott feladat! Sokakban felvetődhet, miért pusztul el látszólag ok nélkül egyik-másik növény? Az ok keresését kezdjük a cserép aljának megtekintésével, amikor sokszor az ott lévő nyílások fehéres eltömődését figyelhetjük meg. Az eltömődés oka az öntözővíz talajban való lefelé szivárgása közben feloldódott különböző sók és ásványi anyagok kiválása. A kiváló anyagok a nyílásokat eltömik, a fölösleges víz nem tud elfolyni, és a talajban szinte észrevehetetlenül pangó víz növényünk kipusztulását okozza. Ezért soha se feledjük el átnézni tavasszal cserepeink alját, és az észlelt eltömődéseket egy alkalmas eszközzel, pld. ecset végével, vagy egy megfelelő fadarabbal vagy bármi egyébbel távolítsuk el.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.