Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők június hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Májusban, júniusban már minden bizonnyal gyarapítottuk gyűjteményünket vásárolt növényekkel. Figyelmesen vizsgáljuk meg, nem fertőzöttek-e valamilyen kórokozóval, állati kártevővel. Óvatosan emeljük ki cserepükből is, mert csak így vehetjük észre a gyökértetveket. Ha bármilyen tünettel találkozunk, és nem tudjuk meghatározni mibenlétét, akkor az egyszerűség kedvéért széles hatásspektrumú és felszívódó (szisztemikus) gombaölő és rovarírtószerrel egyaránt permetezzünk. A melegebb időjárás kedvez az állati kártevők szaporodásának és tevékenységük is felerősödik, ezért különösen figyeljünk az atkák, csigák és levéltetvek jelenlétére.
  2. Növényeinket bátran öntözhetjük, akár hetente kétszer is, de mindig akkor, ha már talajuk kiszáradt. Hűvösebb, borult időben egy-egy öntözés kihagyható. Tápoldatot is használjunk a gyártó cég által javasolt töménységben és gyakorisággal. Különösen javasoljuk a Vitaflóra kaktuszokhoz kifejlesztett tápoldatának alkalmazását.
  3. Időszakunk továbbra is alkalmas az oltások elvégzésére. Ha magoncaink is vannak, úgy ezeket árnyékoljuk az erős napsugárzás elleni védekezésül.
  4. Az éjszakai és nappali hőmérséklet különbsége kedvez növényeink fejlődésének, ha nyílt helyen tartjuk őket. Zárt térben azonban figyeljünk a sokkal erősebb felmelegedés lehetőségére, és feltétlenül szellőztessünk. Ez időjárástól függően folyamatos lehet, hiszen a friss levegőt igénylik kaktuszaink, de más pozsgásaink is.
  5. Ismerjük fel a legveszélyesebb gomba okozta megbetegedéseket az alábbi képek alapján.
    A képek megjelentek a Debreceni Pozsgástár 2007. 2. számában, Kovács Mónika: Kaktuszok és más pozsgásnövények leggyakrabban előforduló gombás betegségei és az ellenük való védekezés című cikkében.
Phoma torrens vírus fertőzés
Botrytis cinerea fertőzés
Fusarium fertőzés
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.