Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők július hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat,
amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Itt a meleg és a bőséges napsütés időszaka, egyben a nyári növekedés ideje is. Sok-sok kaktusz kiválóan érzi magát a szabadban is, persze olyan helyen ahol nincs kitéve az időjárás minden szeszélyének, gondoljunk itt a hirtelen zivatarokra, tartósabb esőzésekre, a lehetséges jégesőre. mindezt figyelembe véve a hajas kaktuszokat ne tegyük szabadba, mert fehéres színü hajzatuk könnyen elcsúfulhat. Júliustól a karácsonyi kaktusz növekedése lelassul, ezért már tápoldatozást ezeknél ne alkalmazzunk. Tartsuk félárnyékos helyen, heti két alkalommal öntözzük meg.
  2. Kaktuszaink szorgalmasan virágoznak, de már az este, vagy éjszaka nyílók is hozzák virágjukat, mint egyes Cereusok, Selenicereusok, köztük az egyik legpompásabb virágú faj a Selenicereus grandiflorus, továbbá Echinopsisok, Trichocereusok és egyebek.
  3. A köztudatban a kaktuszok imádják a napsütést, de vannak kivételek. Az úgynevezett levélkaktuszok, amelyek hajtása levélhez hasonló, inkább a félárnyékos helyet kedvelik. Elhelyezésüknél erre mindenképpen figyeljünk oda!
  4. Növényeinket bátran öntözhetjük, figyelemmel az öntözés már korábban említett aranyszabályaira. Lehetőleg langyos esővízzel, vagy állott vízzel öntözzünk. A télálló kaktuszokkal beültetett sziklakert növényeinél a hideg vizes locsolásnak semmilyen hátránya nincs. Ezt saját tapasztalatból mondom. Természetesen az öntözést a kora reggeli órákban, de még inkább az esti, alkonyati időszakban végezzük, mivel ez az időszak sokkal hatékonyabb. A lehűlő levegő miatt kisebb a párolgás, a kilocsolt víz hosszabb ideig áll a növény rendelkezésére, mint a reggeli öntözésnél.
  5. Kánikulai melegben a növények növekedése, élettevékenysége lelassul a hőség átvészelése érdekében. Ilyen időben a locsolás mértékét fogjuk vissza, ritkábban, kevesebbet öntözzünk. Üvegházban, fóliaházban erőteljes szellőztetés javasolt. Oltásainkat lassan fejezzük be.
  6. Gombabetegségekre és az állati kártevők kártételére továbbra is figyeljünk, és ha szükséges védekezzünk. Kaktuszainkat a Vitaflóra kaktusz trágyával, mint tápoldattal a használati utasítás szerint.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.