Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők január hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Kaktuszaink a mély nyugalom állapotában találhatóak, amennyiben az eddigi gondozási tanácsokat betartották. Életjelenségeik lényegében nincsenek. Ha kissé megtöpörödött, esetleg rácos lett egyik másik, ne jelentsen gondot. Ezen a tüneten a tájékozatlanok öntözéssel próbálnak segíteni, mely gondoskodás a növény halálához vezet. Önök legyenek irgalmatlanok és semmiképpen ne locsoljanak!
  2. Néha nézegessük meg kaktuszainkat, nincs-e valamilyen kártevő, vagy valamilyen gomba nem telepedett-e meg. Ha ilyet észlelünk, akkor a megfelelő szerrel csak azt az egyedet kezeljük, amelyiken valamilyen tünetet észleltük. Különösen ügyeljünk a gyapjas tetvek és a szövőatkák megjelenésére.
  3. A karácsonyi kaktusz és a hozzá hasonló más levélkaktuszfélék még virágozhatnak. Ezeket időnként mérsékelten öntözzük meg, a tartási hőmérséklettől függően. Talajuk csak éppen nedves legyen. Ha a teleltetési hely megfelelően világos és hőmérséklete magasabb, úgy egyik-másik kaktuszon már megjelenhetnek a bimbók, de ez a tény külön tennivalót nem igényel.
  4. Ha korábban vetettünk, úgy a csírázás is elkezdődhet, amennyiben a vetést magasabb hőfokon tároljuk. A vetésünket a korábbi hírleveleinkben leírt módon kezeljük.
  5. Legfontosabb teendőnk azonban a szakirodalom tanulmányozása, ismeretterjesztő könyvek beszerzése. Belőlük nyerhetünk olyan ismereteket, amelyek elgondolásainkban, elképzeléseink megvalósításában segíthetnek.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.