Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők február hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. Ez a hónap már gondot jelenthet a gyűjtők számára, főleg azoknak akik még nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal. Egyaránt lehet problémás a derült és a borús idő. Napsütéses időben már van ereje a napnak, az üvegház, fóliaház 20-25C°-ra is felmelegedhet. A melegebb idő ösztönözhet bennünket az öntözés megkezdésére. De semmi esetre ne kezdjünk el az öntözést. Árnyékolással és szellőztetéssel akadályozzuk meg növényeink fejlődésének beindulását. A februári időjárás még nagyon csalóka. A hirtelen erősebb felmelegedést, amely ilyenkor 10-15 C° is lehet, gyors lehűlés követheti. A borus, hűvös idő veszélyeztetheti a növények egészségét, mivel ha a jobb időben öntöztünk, még ha keveset is, nem biztos, hogy ez a kevés víz a lehűlés kezdetére el is párolog. A növény gyökereinél megmaradó víz ebben az időszakban rothadást, penészesedést okozhat.
  2. A fő hangsúly tehát a szárazon tartás, a minél gyakoribb szellőztetés, valamint az erősebb felmelegedés és a napsütés elleni védekezés. Ez utóbbi áttetsző anyagok használatával könnyen kivédhető, de nagyon jó megoldás a rasel háló kifeszítése is. A szellőztetést természetesen fagymentes napokon végezzük és kerüljük a huzatot.
  3. Azokat a fajokat, amelyeknél a bimbók képződése elkezdődött helyezzük világosabb, naposabb és melegebb helyre. A levélkaktuszoknak óvatosan, kevés langyos vizet adhatunk, de csak akkor, ha már az előbb említett helyre állítottuk őket.
  4. Továbbra se felejtsük ellenőrizni növényeink egészségügyi állapotát. Figyeljük, hogy vannak-e állati kártevők, pld. atkák, tetvek, csigák stb., nincsenek-e kórokozók, pld. gombák, penészesedés, stb. Ha bármelyik jelenlétét tapasztaljuk, azonnal védekezzünk a megfelelő szerekkel és módszerekkel.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.