Pozsgás-munkanaptár, avagy: aktuális teendők április hónapra

Hírlevél

E rovatunkban hónapról hónapra összegyűjtjük a jellemzően előforduló ápolási munkákat, amelyek pozsgás növényeink sikeres nevelését segítik.

  1. A melegebb és naposabb időjárás beköszöntével egyre inkább életre kelnek kaktuszaink. Egyeseknél láthatjuk a kezdődő virágrügyeket. Egyre több növényen, a növény tetején friss, üde elszíneződést tapasztalhatunk. Itt található a hajtáscsúcs a tenyészőcsúccsal. Ez változás növényünk téli nyugalmi állapotbóli ébredezését, de egyben azt is jelzi, az öntözés elkezdhető. A hónap elején még mindig csak az esővízzel történő permetezést javaslom a derűsebb napokon, majd a hónap közepétől a melegebb, naposabb időben kis vízadagokkal be is locsolhatjuk talajukat. Öntöző kannánk csőre legyen hosszú és a vége max. ujjnyi vastag. Ez azért lényeges, hogy ujjunkkal a végét be tudjuk fogni, és ujjunk nyitásával, zárásával szabályozhatjuk a kifolyó víz mennyiségét. Az előbbiek a már szabadba kihelyezett növényekre vonatkoznak. Akik benn a lakásban, pl. ablakban vagy ablak közelében tartják kaktuszaikat, azok lehetnek bátrabbak az öntözéssel, hiszen a lakás kedvezőbb mikroklímájában az éledezési folyamat legalább 3-4 héttel előbbre tart. ez a bátorság azért legyen visszafogott, óvatos! A növények testét ne nedvesítsük be, ha vannak kinyílt virágok, azokra se öntsünk vizet. A legtöbb kinyílott virágra a ráöntött öntözővíz nincs jó hatással!
  2. Néhány leírás az áprilist tartja az átültetés legkedvezőbb idejének. Ez így lehet azoknál, amelyek virágzási időszaka nem erre az időszakra esik. De ne ültessük át azokat a növényeket, amelyek most hozzák bimbóikat, és készülődnek a virágzásra, vagy már virágoznak! Most legfeljebb azokat ültessük át, amelyek nyáron, nyár végén, esetleg az ősz elején virágoznak. Az átültetés legoptimálisabb időszaka a növény nyugalmi állapotának időtartama. Ez a legtöbb növény esetében, beleértve a kaktuszokat és a többi pozsgás növényt is, a mi éghajlatunkon a téli nyugalmi állapot. Ekkor éri a növényt a legkevesebb „megrázkódtatás”, nekünk pedig ekkor lehet a legtöbb szabadidőnk. Az átültetés most is száraz földbe történjen. A cserepéből kivett növény gyökérzetéről laza rázogatással, vagy ütögetéssel a föld nagyját távolítsuk el. Mivel a gyökérsérülések elkerülhetetlenek, ezért árnyékos, száraz helyen hagyjuk a sérüléseket 2-3 napig beszáradni. Ezt követően ültessük be az új földbe, majd 3-4 nap múlva óvatosan kezdhetjük öntözni.
  3. A hónap vége felé már minden növényünket kitehetjük a szabadba esőtől védett helyre. A napsugárzás veszélyeire még mindig figyeljünk oda, elkerülve a napégés lehet őségét. Már dugványokat is vághatunk, ill. leválaszthatunk. A sebzett felületet ezeknél is be kell szárítani, és csak a teljes beszáradás után ültessük be, és gyökereztessük.
  4. 4. Elkezdhetjük a megelőző növényvédelmet a hónap közepétől. Ha lehetséges, felszívódó hatású rovar-, és gombaölő szerekkel védekezzünk, mivel hatásuk tartósabb a kontaktszerekénél, a felszívódás ugyanakkor biztosítja a növényvédőszer eljutását a növény minden részébe, habár ez a mechanizmus ma már kissé vitatott. Ne felejtsük ki a nedvesítő szert sem a jobb hatás elérése érdekében! Ha a permetlét mikrocseppek formájában juttatjuk ki, akkor a nyíló virágokra sem lesz kedvezőtlen hatással védekezésünk. A mikrocseppeket a permetező legnagyobb megengedhető nyomásra való felpumpálásával állíthatunk elő kisméretű fúvóka használatával. Ilyen permetezést csak teljesen szélcsendes időben végezzünk, mert az alig látható cseppeket a legkisebb légmozgás is elsodorhatja nem kívánt irányba.
  5. Az úgynevezett „levélkaktuszokat”, mint Schlumbergera, Rhipsalis, Rhipsalidopsis, Epiphyllum, Nopalxochia és egyebek, tartsuk vándorló árnyékban. A céljainknak leginkább megfelelő vándorló árnyék lehet egy fa árnyéka, ahol az árnyékos és a napsütötte helyek a nap mozgásának megfelelően változnak, és sok a szűrt fény is.
  6. És eljött a télállós kaktuszos sziklakert beültetését már türelmetlenül várók ideje is! Elkezdhetik az összegyűjtött növények és dugványok szabadföldbe való kiültetését. Leghasznosabb szerszámuk egy hosszú fémcsipesz, egy keskeny, vékony lemezű és hegyes kislapát, valamint egy tömködő fácska, amivel a behelyezett növény köré tömörítik a földet. Azért jó, ha tövisálló bőrkesztyű viseletéről sem feledkeznek el!
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.