Sivatagi rózsa

Kérdés

Augusztusban kaptam egy kicsi sivatagi rózsát, de elkezdett fonnyadni a törzse, és találtam egy olyan tanácsot mely szerint a vágjam vissza a törzset az egészséges, zöld részig, viaszoljam le vagy kenjem be a vágott felületet fasebbel. Az ezzel a problémám, hogy nagyon kicsi a növény, és ha ezt megtenném akkor teljesen a tövig le kellene vágnom. Az lenne a kérdésem hogy megtudom e menteni még?

Címkék

A növényorvos válasza

Ficzere Miklós képe

Válasz

A kapott tanácsot elfogadhatónak tartom, nem tudok jobbat így látatlanban. Javaslom írjon Tóth Norbertnek, aki ebben a témában specialista. E-posta címe: cactusdraco@gmail.com

Ficzere Miklós

Válasz

Kedves Beatrix!

A fonnyadást okozhatta tartási probléma, de a szár-tövi vagy gyökéren fellépő kórokozó is előidézhette az elváltozást. Ha kórokozó váltotta ki, akkor nem érdemes kísérletezni, mert az ép szövetekben már ott él tünetmentesen a kórokozó, tehát nem lehet megmenteni. A tünetek alapján nem azonosítható az ok. Ha érzelmi szálak kötik a növénykéhez, mindenáron küzd az életéért, tartsa szárazon, de előtte áztassa be 30-60 percre Amistar 0,1 +Score 0,2 %-os oldatában. Az ajánlott gombaölőszerek felszívódóak, a gombafélék teljes spektruma ellen hatnak. Sajnos baktériumok ellen nincs forgalomban felszívódó hatású szerünk, ezért azt nem tudok ajánlani. Az esetleges kórokozó okozta fertőzés miatt a növényke talaját más ne használja fel, dobja ki, és a cserepét hipós oldattal alaposan tisztítsa ki.

Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.