Levelek száradása, elhalása 1.

Ficzere Miklós képe

Kérdés

A képeken látható Paederota bonarota levelei fokozatosan elhaltak július végén augusztus elején, de a szár tőhöz közelebbi része életben maradt. Az elhalt részeket levágtam. A megmaradt részeken új hajtások fejlődtek szeptember közepéig, amelyek már egészségesek. Mi okozhatta az elhalást?

Címkék

A növényorvos válasza

Válasz

A képen úgy látom, hogy szabadban vannak az érintett növények. Júliusban és augusztus elején a növények számára is kibírhatatlan hőség volt, sok növény levelét a napsugarak megégették. A hőségben a növények sokkal több vizet párologtatnának el, mint amennyit fel tudnak szívni a talajból, emiatt leszárad a lombjuk. A nap nem csak a fedetlen talajt, hanem a köveket is felforrósítja, amik a hő- és fénysugarakat visszasugározzák (visszaverik) a növényekre. Öntözés mellett ajánlott a növények árnyékolása raschel hálóval nyári időszakban.

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.