Gombatamadas

Kérdés

A novenyeimet,pozsgat es kaktusz eggyarant megtamadta egy feher bolyhos gombafele kartevo.MIVEL TUDOK VEDEKEZNI ELLENUK?
Jo lenne ha a konkret rovarirto neve melle megkapnam a bennelevo hatoanyag nevet is,mivel itt Romaniaban nem biztos hogy ugyanazon a neven talalhato a szer.

Címkék

A növényorvos válasza

Válasz

Kedves Szabó Sándor!

Fehéres bevonatot okozhat gombák micélium szövedéke, de előidézhet gyapjas tetű vagy az újabban hazánkban igen elterjedt amerikai lepkekabóca viaszos telepe. Az elkülönítéshez alaposan meg kellene vizsgálni, kézi nagyítóval, a fehéres "valamit", milyen az állománya, szálas, kissé csomós, van-e benne 2-3 mm-es levetett rovarlárva bőr, vagy mozgó rovar.
Ha talál benne mozgó alakot, akkor a Mospilan nevű, acetamiprid hatóanyagú felszívódó hatású rovarölő szerrel kezelje, a permetlével öntözze be a növény tövénél a talajt is. 1-2 ismétlés szükséges lehet 8-10 napos megismétléssel.
Gombaféle fertőzés esetén difenokonazol hatóanyagú Alfa Solo vagy Score nevű gombaölő szerrel permetezze le , és szintén a maradék permetlevet öntözze be a talajba.

Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.