Foltos kaktusz 3.

Kérdés

Az itt látható kaktuszomon több száraz folt jelent meg, főleg két borda között. Napfényes ablakpárkányon tartom, most nyáron hetente egyszer kap vizet. Valami betegség támadta meg? Ha igen, mi a teendő? A földjének felszínén narancssárgás és fehéres foltocskák jelentek meg. Ez gomba vagy valami ásványi anyag kiválása? Okozhatja a kemény víz?
Érdekelne a kaktusz neve is, mert sajnos nem tudom.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Címkék

A növényorvos válasza

Ficzere Miklós képe

Válasz

A képek alapján a feketefoltosság (Phoma torrens) valószínűsíthető, de elképzelhető a Botritiszes rothadás (Botrytis cinerea) is. Az előbbi ellen védekezhet a Captan 50 WP, Kocide, Merpan 50 WP, Orthocid 50 WP, Bravo 500 szerekkel. Az utóbbinál gyakori szellőztetés, és a páratartalom csökkentése javasolt. Kerüljük a túlzott N adagolást, és gyors hajtatást, mert ez laza szöveteket eredményez. A kaktuszok ápolása során használt eszközöket fertőtlenítsük. Megelőzésként: csávázás és talajfertőtlenítés javasolt.
Védekezés: Amistar, Orthocid 50 WP, Quadris, Switch 62,5 WG. Bravo 500. A felsorolt szerekből időközben több is kivonásra kerülhetett, ezért érdemes tanulmányozni a korábbi hírleveleinkben közzétett növényvédelmi ismertető sorozatunkat. Idősebb növényeken 1%-os bordói lé alkalmazható, illetve egyéb réz tartalmú készítmények. Legcélszerűbb mindkét betegség ellen egyszerre védekezni. Javaslom a következő cikk megismerését is: Kovács Mónika: Kaktuszok és más pozsgásnövények leggyakrabban előforduló gombás betegségei és az ellenük való védekezés. (Debreceni Pozsgástár, 2007. 2. szám). A talajon látható kiválás természetes folyamat, nincs különösebb jelentősége.

Ficzere Miklós

Kérdezzen Ön is!

Honlapunkon, amennyiben beregisztrál és/vagy bejelentkezik, kérdéseket tehet fel, feltöltheti a károsodást, elváltozást bemutató képeit. Néhány napon belül a Növényorvos szaktanácsadó válaszát is megkapja. Kérdések nemcsak a kaktusz és pozsgásnövények, de más dísznövények, gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés köréből is feltehetők.