Miről olvashatunk a Debreceni Pozsgástár legújabb, 2014. 2. újságjában?

Hírlevél

Az újságot készre szerkesztve derült ki, hogy 7 oldallal több lett, mint amennyi a lehetőségünk. Ezért kényszerűségből E. Roberts cikkét és a témában hozzátartozó Filatélia rovatot ki kellett venni. Emiatt kérem Elton, és fordítója, Kun Hajnalka elnézését, a következő újságban folytatódik a sorozat, és szebbnél szebb Echinocereus fotókban gyönyörködhetünk. Egy biztos, újságunk kihasználtsága maximális, minden oldala a szakmaiság magaslata.

Oldřich Fencl Az amerikai délnyugat nemzeti parkjai 2. részében a Sonora-sivatagban lévő Saguaro National Monument, és az Organ Pipe Cactus National Monument kerül ismertetésre. A Saguaro National Monument területe két részből áll. Az első a Rincon Mountain District, Tucson várostól keletre fekszik Dél-Arizónában, a másik a Tucson Mountain District viszont nyugatra. Egy érdekes részlet:

„Jelenleg a parkőrök rendszeresített gépfegyverekkel vannak ellátva. Évente úgy 5 tonna kábítószert koboznak. A parkőrök helyzete, főleg a Bush- kormány ideje óta, kilátástalan lett. Az USA nemzeti parkjaira költhető összegeket a Bush-kormány minden évben tudatosan csökkentette. E stratégia célja, hogy a parkokra vonatkozó védelmi törvényeket ne lehessen alkalmazni, és így a gazdagok érdekeinek képviselői törvénytelenül és büntetlenül kiaknázhassák a parkok természeti kincseit. Az így kapott csúszópénzt aztán a következő elnökválasztási kampányokban tudják felhasználni, elsősorban a republikánus párt, amely elnyomja a nemzeti többséget a gazdagok javára. Az itteni drogháborúból eddig a csempészek kerültek ki győztesen, lehet, hogy éppen e miatt lesz lezárva a park jelentős része a látogatók elől.”

A Mojave-sivatagot a Joshua Tree National Park és a Death Valley National Park képviseli Kelet-Kaliforniában.

„Gyakori növényfaj a kreozit bokor (Larrae tridentata), amely tűri a rendkívüli szárazságot, és életkorban vetélkedik a szálkás fenyővel (Pinus longaeva) a Föld legkorosabb élőlényével.”

Azért ez sem úgy igaz, ahogyan sokan állítják! Az igazságot a cikkből megtudhatják. Remélem e néhány részlet kellően felcsigázta mindenki kíváncsiságát!

Valódi oknyomozó riport Fábián László Nyomozás ismeretlen növények után című írása. Hasonlót ritkán olvasni honi szakmai berkekben. Egy kis ízelítő:

„Amikor kézhez kaptam a Cactaceae ect. folyóirat 2012/2-es számát, amelyben Martin Líbal mérnök úr megjelentetett egy cikket, ahol két faj nevét igyekezett kinyomozni, azonnal világossá vált számomra, hogy bizonyos tények nincsenek elterjedve, és nem közismertek… Most már tisztában vagyunk az egyik jeles cseh kaktuszos nyomozási eredményével. Valóban megtalálta a megoldást, de nem ismerte a növény eredeti történetét. Ennek oka csak az lehetett, hogy biztosan nem adatott meg neki az eredeti cikkek tanulmányozásának lehetősége, amelyek a II. világháború előtt jelentek meg magyarul, később németül. Ezért úgy döntöttem, hogy most itt közlöm az ismereteimet és a valós tényeket. A hibrid eredete Debreceni Pozsgástár 2014/2. 17 és keletkezésének ideje ismert a kezdetektől. Ismerjük a körülményeket, a szülőket, a helyszínt és a beporzást végző személy nevét, aki az egész folyamatot rögzítette, és az eredményeket végül érvényes leírás formájában adta közzé.”

Annyit elárulhatok, a nyomozás főalanya az Echinopsis spachiana cv. Hungária néhány izgalmas és érdekes elágazással.

Peter Lechner Kiegészítő megjegyzések a Sulcorebutia tiraquensis var. huanacuniensis leírásához sok érdekes új adatot és véleményét közli a korábban, a Debreceni Pozsgástárban megjelent új taxonhoz.

„Gertel (2011) úgy véli „hogy az egyöntetűen zöld G301 és a vörösbarna G300 genetikailag tiszta nemzetségek, amelyekből hibridizáció által fejlődtek ki a keverék populációk.” A változó testszínezett alapján keverék populációként határozza meg a többi leletét. A Sulcorebutia nemzetség sok fajtájánál fellelhető egy ilyen változó testszínezet, példaként legyen megnevezve a Sulcorebutia santiaginiensis, további példák találhatók Gertel és Latin (2010) könyvében. Annak indoklása hiányzik, miért éppen a tövisezettség tekintetében rendkívül változatos G300 lenne egy „genetikailag tiszta nemzetség”. Gertel keverék populáció tézise nem megalapozott.”

Horváth Ferenc Mexikó Tillandsiái ötödik, befejező részéhez érkezett. A most ismertetésre kerülő fajok: T. schatzlii, T. schiedeana, T. schusteri, T. seleriana, T. streptophylla, T. takizawae, T. tricolor. Ezzel zárul a Mexikó Tillandsiáinak cikksorozata. Elsősorban a hazánkban is megtalálható vagy Nyugat-Európában is megvásárolható növényeket ismerték meg az olvasók. Természetesen Mexikó teljes Tillandsia flóráját az újság hasábjain teljességében nem lehet bemutatni.

Katona József A Lithops nemzetség IV. A levegőről, a hőmérsékletről és a fényről. A kúp alakú növényi test alig pár %-án történik tulajdonképpen a fotoszintézis. Ezért is veszélyes a növényi test oldalának a sérülése. A Lithopsok igénylik a szél által okozott légáramlást, így jutnak több széndioxidhoz az őket körülvevő mikroklímában, és némi hűtő hatása is van. A természetben a napközbeni forróság éjszakára jelentősen lecsökken. Két olyan fényképet is láthatunk, amely magyar szakirodalomban még nem jelent meg.

Gonda István A Mexikói öböltől a Grand-kanyonig 2. részében folytatódnak a szerző kalandjai az USA sivatagi részeiben.

„A turista ösvény mellett többször láttam lapos köveken elhelyezett, gyöngyből fűzött madár, pók, skorpió stb. figurákat, mellettük egy darab keménypapírra írt árlista, és egy doboz a pénznek. Lee elmondta, ezeket a mexikóiak készítik, és ilyen becsületkasszás módszerrel árulják. Időnként átjönnek megnézni az eredményt. Több ilyen „bolt” mellett elhaladva találtunk egy olyat, ami ásványokat kínált, mellette írás: Támogasd a mexikói éneklő Viktort! Ahogy nézelődünk a túlparton felállt egy fickó, és torkaszakadtából énekelni kezdett. A kanyon falai most bebizonyították, jó anyagból vannak, nem dőltek le…. A Big Bendet elhagyva újra áthaladtunk Marathon-on. Ott sikerült lefényképezni fürdőkádba ültetett Opuntiákat….A házak befejezetlennek tűnnek a lapos tető miatt, színük beleolvad a barnás háttérbe. Sokat tömör kerítés választ el az úttól. A kerítés mögött több kertben termetes saguarók látszanak. Kívül pedig, mint első védvonal, az Opuntiák és Jumping Chollák bozótja.” Csak tán nem?! Kerítések az USÁ- ban? Hogy is van ez? „Lee megkérte a tulajt, vághassunk néhány darabot a kaktuszáról kint az udvarban. A tulaj kijött velünk, de erős a gyanúm, titokban hülyének nézett bennünket, mi más lehetne az, akit a szemét között növekedő kaktusz érdekel? Előkaptam a bicskám, és gyorsan levágtam négy hajtást a növényről. A zsákmánnyal sietve távoztunk.”

A Kaktusz és pozsgásgyűjtők rovatban Ficzere Miklós beszélget Kola Sándorral.

„Valamikor régen sokszor megfordultam Hajdúnánáson, és már akkor feltűnt az utcák, utak menti porták rendezettsége, az a sok-sok virág, amely főleg tavasszal elbűvölő látvány. Azóta nagyot fordult a világ. Most április végén, újból Nánáson járva azt láttam, még szebbek, virágosabbak lettek a porták. Jövetelem célja egy kis tere-fere Kola Sándorral, aki mint megtudtam, hosszú évek óta gyűjti a kaktuszokat. Nem véletlen a találkozás helyszíne sem, éppen egy kaktusz kiállítás a Városi Művelődési Központban, ahol Sándor az egyik szervező és kiállító. Rövid szemlélődést követően elindultunk hozzájuk. A kapun belépve rögtön megragadott a ház falát végig kísérő télálló kaktusz beültetés. Mivel télálló pozsgásokkal, kaktuszokkal való foglalatoskodás nekem is kedves tevékenység, rögtön sorjáztak a kérdések.
- Milyen taxonokat ültettél ki, és kint telel mindegyik? Van-e köztük olyan különlegesség, amelyiket nem sorolunk télállónak, de nálad mégis kibírja a teleket védelem nélkül?
A kiültetett fagytűrő kaktuszok nagy részben még első növényeimmel egy időben, 1996-ban Kiss
Csaba Kecskeméti gyűjtőtől kerültek hozzám. Többségük Opuntia (fragilis, fragilis var denudata, rhodantha, phaeacantha, fragilis var. caespitosa, rutila, arenaria, hystricina, stb). A korukból adódóan mára igen szép telepekké fejlődtek. Van közöttük egy cserje méretű Cylindropuntia imbricata bokor is. A kiültetett növények között szép számban találhatók kövirózsák, amiket 2004-ben egy hirtelen fellángolásnak köszönhetően Varga Zoltán növény-listájáról rendeltem.”

A folytatásban megismerünk néhány kaktuszt, amelyek téltűrése nem nevezhető szokványosnak, és meglepetés az Olvasóknak.

Ficzere Miklós főszerkesztő

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.