Kaktuszok ültetése, átültetése

Növényeink növekedése során kinövik az edényeiket, gyökereiknek nem marad már hely, a talaj felhasználódik és szükségük van ezeknek egy nagyobb edénybe történő átültetésre. Az új edényt úgy válasszuk meg, hogy kb. 2-4 cm legyen szélesebb és mélyebb. Nem ajánlatos a kicsi edényekből egyből nagyon nagy átültetni a kaktuszokat mivel a gyökér nem fogja egyből behálózni az egész földet, így ez kihasználatlanul marad. Figyelmesen, hogy a gyökerek ne sérüljenek kivesszük az előtte már legalább egy hete nem öntözött növényt a régi edényéből, óvatosan odaütögetve az edényt az ültető asztal széléhez (a). Egy pálcika segítségével mozgassuk meg a növényt (b). Azért, hogy a tövisek ne szúrjanak meg, használhatunk egy erősebb karton darabot és egy vastagabb bőrkesztyűt, ami segítségével megfoghatjuk a kaktuszt (c).
Egy pálcika segítségével kirázzuk a régi földet a gyökerek közül (d), vigyázva, hogy amennyire lehetséges, ne sértsük meg azokat.
Egy nagyobb edénybe a megfelelő magasságba helyezzük a növényt (e) és körkörösen megtöltjük a növénynek szükséges új földkeverékkel (f). Rázással és az edény finom ütögetésével vagy egy pálcika segítségével tömörítjük a talajt a gyökerek közé (g).
Az edény felső szélén hagyunk elegendő helyet (1-2 cm) az öntözővíznek, de más növényektől eltérően a kaktuszokat soha nem öntözzük meg átültetéskor, mivel akármilyen figyelmesen dolgozunk a gyökerek megsérülhetnek és ha ott vizet kapnak gyorsan felléphetnek különféle gombák és baktériumok okozta rothadások. A frissen átültetett növényeket nem helyezzük ki a napra, hanem árnyékosabb helyet biztosítunk nekik, ahol pár nap(6-7, vagy 1-2 hét) után öntözzük meg, addig tartjuk így, amíg már látszik, hogy a növény újra fejlődésnek indult.
Egyes kaktuszgyűjtők átültetés után beporozzák a növényeiket gomba ellenes növényvédő szerrel.
Ültetés előtt mindig tisztítsuk meg az edényt, amelybe szánjuk növényünket. Fontos, hogy legyen az alján víznyílás amin keresztül a víztöbblet ki tud folyni. A víznyílásokat előbb cserépdarabbal, majd az edény egész alját egy réteg jó vízáteresztő anyaggal, cserépdarabkákkal, apró kaviccsal, faszéndarabkákkal vagy valami más, durva törmelékkel borítjuk, mely megakadályozza, hogy a víz kimossa a földet. Miután behelyeztük a növény gyökereit, teszünk az edény kb. harmadáig földkeveréket, a gyökerek közé is és ezt egy lazább keverékkel fedjük, amibe gömbölyű cserépdarabkákat, apró kavicsot, faszéndarabkákat teszünk, hogy megkönnyítse a levegő behatolását a gyökerekhez. Így megvédjük a gyökérnyakat is a túlzott nedvességtől, és a gyomok is nehezebben tudnak helyet találni maguknak, amellett pl. esztétikusabb is és a talaj sem csapódik fel a növényre öntözéskor vagy esőben.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.