Élőhely, környezeti igény, felhasználás

A kaktuszok alkalmazkodása élőhelyükön

A kaktuszfélék családja 1 fajának néhány alfaja kivételével csaknem valamennyi tagja az Újvilágban, Amerikában honos, úgy északon mint délen. Nagyon egyenetlen a növénycsalád megoszlása, egyes területek igen gazdagok kaktuszokban, máshol pedig hiába keresnénk őket. Kaktuszokban gazdag területeket találhatunk az USA délnyugati államaiban (Kalifornia, Utah, Colorado, Nevada, Arizona, New-Mexico) és déli államaiban (Texas), valamint Mexikóban, a dél Amerikai államok közül pedig Chile, Peru, Bolívia, Argentína, Brazília, Uruguay, Paraguay területein. A kaktuszok képesek a legkülönbözőbb éghajlati feltételek között élni. Tudjuk azt, hogy a trópusi erdőktől amelyek nyáron esős meleg éghajlatúak, egészen a magas hegyvidékekig, ahol éjszaka a hőmérséklet fagypont alá is süllyedhet, szinte minden övezetben megtalálhatjuk különféle fajaikat.
Az Amerikai kontinens növényzeti övei közül, illetve zónái közül a következőkben találtak megfelelő életteret a kaktuszok.

Trópusi őserdők

hegyi zóna
sziklai növényzet
tengerpartok

Időszakos trópusi esők öve
Szubtrópusi öv
  • szubtrópusi őserdők
  • babérlombú erdők
  • keménylombú erdők
  • száraz területek
  • félsivatagok
  • sivatagok
Mérsékelt öv
Magas hegyek növénytársulásai

Környezeti igények

A kaktuszok igénytelen növények, nagyon nagy az alkalmazkodási képességük, de ennek ellenére azért vannak nekik is bizonyos igényeik, melyek kielégítésével elérhetjük, hogy növényeink jól növekedjenek és fejlődjenek, virágozzanak. Megfelelő termőhelyet úgy alakítunk ki, hogy a termőhelyi viszonyokat ismerve, megpróbáljuk ezeket minél jobban utánozni. Tudjuk azt, hogy a kaktuszok sivatagi, és még inkább félsivatagi fényigényes növények, és ha biztosítjuk számukra a termőhelyhez hasonló napfényt, megvilágítást az esőkhöz hasonló öntözést, a harmathoz hasonló páralecsapódásokat, és a természet adta tápanyagokat, megfelelő trágyázással, akkor, de lehet, hogy csak akkor várhatjuk el, hogy jól fejlődjenek és megörvendeztessenek virágaik szépségével. A kaktuszoknak tehát sok fényre, napsütésre és friss levegőre van szükségük. A növekedési időszakban, március-szeptember, tartsuk a növényeket meleg helyen, de nem túlzott forróságon (350C alatt). A nyugalmi időszakban biztosítsunk számukra hűvös (2-12 °C) helyet, és tartsuk szárazon őket, havonta egyszer-kétszer párásítva a melegebb napokon. A növényeket ősszel időben előkészítjük a teleltetésre, úgy, hogy csökkentjük folyamatosan az öntözések sűrűségét és a vízmennyiségét, emellett gyakran szellőztetünk, hogy a kaktuszaink megedződjenek, és a növekedésük leálljon. Tavasszal, amikor már a kinti hőmérséklet elkezd emelkedni és a napsütés is erősebb intenzitású, a kaktuszokat újra fejlődésnek indítjuk, megkezdve, majd növelve az öntözések sűrűségét és mennyiségét. Amikor már a növények csúcsa friss zöld színűvé válik elkezdhetjük a megfontolt tápoldatozást, ezzel biztosítva a megfelelő tápanyag szükségletet.

A kaktuszok felhasználásának a lehetőségei

A kaktuszokat a mi körülményeink között környezetünk díszítésére használják. Edényekbe, cserepekbe, vagy ágyásokba, sziklakertbe kiültetve, legtöbbször gyűjteményeket alakítanak ki belőlük, főleg azok, akik különös módon kedvelik, gyűjtik őket. Léteznek ún. vegyes gyűjtemények, amelyekben helyet kapnak a kaktuszok mellett egyéb pozsgások is. Léteznek ugyanakkor szakgyűjtemények is, amelyek, a származási hely, család vagy nemzetség szerinti szakosodás alapján létesülnek. A világon a legtöbb Botanikus kertnek van kaktusz és/vagy egyéb pozsgás gyűjteménye, ahol a látogatók megcsodálhatják ezeket a különleges növényeket.
Azokat a növényeket, amelyek mostohább körülményekhez alkalmazkodtak és a téli viszonyainkat is eltűrik, felhasználják sziklakerti kiültetésekhez is, egy feltétele ennek, hogy a gyökereikről a pangó vizet drénezéssel távolítsuk el.
A származási helyükön még sok más felhasználásuk is van. Egyeseket élelmiszerként fogyasztanak vagy állatok takarmányozására használnak. Az oszlopos növekedésűekből kerítés készül, vagy a benne található faanyagot építkezéshez, vagy tűzifaként hasznosítják.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.