A kaktuszok rendszertani besorolása

A kaktuszok családja (Cactaceae) helyét a növényvilágban a zárvatermőkön (Angiospermae ) belül a központi magvúak (Centrospermae) rendjében (másképpen szegfűfélék, avagy Caryophyllales) keresték és fogadták el általánosan (CRONOQUIST 1981, DAHLGREN 1980, TAKHTAJAN 1980 ).
Hasonlóképpen teljesen világos a család felosztása SCHUMANNra (1899) alapozva a Pereskioideae, Opuntioideae és Cactoideae alcsaládokra. Ez a három rendszertani egység (taxon) a német kutatoknál alcsaládként, az angolszász nyelvterületen egyes rendszerezőknél nemzetségcsoport szinten, tribus-ként került besorolásra.
A Cactoideae alcsalád felöleli a kb. 1600 egynéhány kaktuszfaj közel 90%-át és emiatt nem csak a legtöbb fajjal bíró, hanem a morfológiailag legváltozatosabbnak számító alcsaládnak is tekinthető. Az egyes nemzetségek körülhatárolása sokszor alig lehetséges, így összevonó (lumping) vagy szétforgácsoló (splitting) koncepció szerint dolgozó szerzőknél 84 nemzetség (HUNT 1967) és kb. 230 nemzetség (BACKEBERG 1966) került elismerésre.
A legmodernebb teljes kaktuszrendszer (BUXBAUM 1974, 3 kiadás) megjelenése óta igen sok rendszertanilag jelentős eredmény került nyilvánosságra.
A család virágpor-(pollen) morfológiáját LEUENBERGER (1976) dolgozta fel. GIBSON és NOBEL (1986) környezet-élettani mellett közöltek egész sor morfológiai, anatómiai és kemotaxonómiai adatokat. BARTHLOTT és VOIT (1979) munkásságával kezdődően a magvak raszter elektron-mikroszkóp vizsgálatai lényeges, új rendszertani bélyegeket tártak fel. RAUH (1979) által számos élőhelyi adat vált ismertté, F. RITTER dél amerikai gyűjtőtevékenységének az eredményeit négy kötetben tette közre (1979-1981), számos új fajt irt le stb.
A kaktuszrendszerek fejlődésen mentek át az idő során, ahogy új ismeretekre tettek szert a szakértők. Legismertebb kaktuszrendszerezők, akik említésre méltóak, kronológiai sorrendben a következők: C. von LINNÉ, P. MILLER, A. H. HAWORTH, A. P. CANDOLLE, J. M. F. von SALM-REIFFER-SCHEID-DYCK, K. M. SCHUMANN, A. BERGER, N. L. BRITTON és J. N. ROSE, C. BACKEBERG, F. BUXBAUM, D. R. HUNT, TAYLOR.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.