Kaktusz magvak kiszedése és tisztítása

Hírlevél

A kaktusz magok kiszedése és tisztítása a magtok maradványaitól unalmas, nehézkes feladat szokott lenni. Sokszor a legnagyobb igyekezett ellenére mégis marad szemét a magok közt. Egy egyszerű tisztítási módszert mutatok be, amivel a magokat a száraz kaktusz gyümölcsből szoktam kiszedni. Szükséges hozzá egy kis tányér, víz, egy csipesz, egy pálcika és egy papírszalvéta. A száraz gyümölcsöt a vízbe teszem, ez pár perc elteltével megdagad és megpuhul. Ekkor a pálcikával felhasítom a héját. A magok felszabadulnak a gyümölcsből, a steril (terméketlen, léha) magok fent maradnak a víz tetején. A vizet leöntöm és ennek eltávolításakor ezek a magok is távoznak. A még nedves magokat a papírszalvétán szétterítem, amely felszívja a nedvességet, és amibe a még megmaradt apró szemét is beragad. Pár perc száradás után összeszedem a magokat. Korlátlan mennyiségben lehet a magvakat ezzel a módszerrel rövid időn belül megtisztítani. Egyes fajok esetében, mint például a Cumarinia odorata, aminek gyümölcse csupán összeaszalódik és nem szárad teljesen el, hosszabb ideig kell áztatni. Ebben az esetben miután a gyümölcs megpuhult, felhasított állapotban is hagyni kell, hogy ázzon, addig, amíg a víz feloldja a magokat burkoló ragacsos gyümölcshúst. A vastag, kemény héjú gyümölcsök esetében az áztatás eltarthat hosszabb ideig, akár órákat is igényelve.

Tar Sándor, Szatmárnémeti, Románia

A szövegbeli képen a magvakat tartalmazó termések láthatók, míg az alsók a magvak kiszedésének és tisztításának lépéseit szemléltetik sorrendben.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.