Honlapunk hírei

Hírlevél

Honlapunk Sziklakert fejezete újabb látnivalókkal gyarapodott. Teljesen új a Ficzere Kert alfejezet, ahol 56 képet láthatnak kertemről, amelyben kb. 2000, nem tévedés, kettőezer féle növény található, nagyjából 250 m2 területen. A többi terület épület, gyep, díszburkolat, stb. A két szám összevetése bizonyára sokakból vált ki hitetlenkedést, melyet már személyesen is hallhattam nem egyszer. Azonban bármilyen hihetetlen, a megfelelő növények összeválogatása lehetővé teszi az ilyen nagyfokú változatosságot kis területen, a zsúfoltság látszata nélkül. Célom elsősorban az úgynevezett sziklakerti növények bemutatása. Figyelmes szemlélő nyomon követheti a kert változását, egyes növények növekedését. Sok ötlet szerezhető sziklakertek megépítéséhez, a kövek alkalmazásához, tájékozódhatnak egyes növények alkalmazkodó- és tűrőképességéről, a mikroklímák kihasználásáról. Ez utóbbiról rövidesen ismertető cikksorozatot is olvashatnak majd Hírleveleinkben. A képeken az is látható, milyen nem pozsgás vagy éppen egyéb pozsgás növény beültetésével oldhatjuk a télállós kaktuszos sziklakert növényeinek feszes merevségét, hogyan tehetjük még színesebbé a látványt. Az is látható, miképpen védhetők a szabadban termesztett kaktuszaink a téli csapadéktól, mely egyben lehetővé teszi több, eddig kevésbé téltűrőnek ismert növény kiültetését. Ez a védelem nem más, mint egy olcsón kivitelezhető, egyszerűen kirakható és eltávolítható „fedő”, ami csak, és kizárólag a csapadéktól véd, ettől is csak akkor, ha a hó közel függőlegesen hull, mert ha szél fúj, akkor havasak lesznek a „fedő” alatti növényeink. De ez nem baj, ennyi védelem bőven elegendő a biztonságos teleltetéshez.

Az eddig meglévő két alfejezet is további képekkel bővült, összesen 694 képben gyönyörködhetnek. Az Egyéb lágyszárú növények a sziklakertben alfejezet eddig 66 képet tartalmazott, amely most további 231 képpel bővült. Így itt összesen 297 képet láthatnak.
Látványosan, 285 képpel szaporodott a Kaktuszok és egyéb pozsgás növények a sziklakertben alfejezet képanyaga is, az eddigi 57-ről 342-re. Láthatunk kaktuszokat, delospermákat, orostachysokat, rosuláriákat, yukkákat, sedumokat, crassulákat, stb, stb. Megjegyzem, az előzőekben említett mindhárom alfejezet képeit kertemben készítettem, és a növények 90%-a télálló, a szabadba kiültetett.
A kövirózsa (Sempervivum) gyűjteményem képeit úgy szeretném elkészíteni, hogy azok meghatározásra is alkalmasak legyenek, bemutatva egy-egy taxon mind a négy évszakbeli kinézetét, mivel évszakonként nagyon eltérő külleműek lehetnek. A képek nézegetéséhez mindenkinek kellemes szórakozást kívánok, látványuk legyen hasznukra.

Ficzere Miklós

Címkék

Hozzászólások

Dr. Gyúró Zoltán képe

Ez a védelem nem más, mint egy olcsón kivitelezhető, egyszerűen kirakható és eltávolítható „fedő”, ami csak, és kizárólag a csapadéktól véd,

Egy-két képet szívesen látnánk a "fedőkről".

Adminisztrátor, főszerkesztő és moderátor.

Ficzere Miklós képe

Remélem, ez a néhány kép jól szemlélteti a fedőkkel történő csapadék elleni védekezést. A fedők magassága tetszés szerint állítható.

Ficzere Miklós

Dr. Gyúró Zoltán képe

Ez a telünk elég enyhe volt. A csapadék elvezetésén kívül nem sok feladatuk volt eddig.

Adminisztrátor, főszerkesztő és moderátor.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.