53. hírlevél 2014. február

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Online szukkulens határozó 2. rész

Hajtásos növények alaktana

A gyökérrendszer (radicatio, radikáció)

Típusai:

  • főgyökérrendszer (allorhizás, homogén gyökérrendszer)
  • mellékgyökérrendszer (homorhizás, heterogén gyökérrendszer)
  • járulékos (adventív) gyökerek (növényi test bármely részén: szár, levél)
  • hajtáseredetű gyökerek
  • földalatti hajtáseredetű gyökerek (rizóma, tarack)

Alap feladata:

Nora Bowers , Rick Bowers, Stan Tekiela: Cactus of Texas Field Guide

A Texas kaktuszai című könyv nélkülözhetetlen azoknak, akik Texasban a terepen kutatják a kaktuszokat, de nélkülözhetetlen minden alaposabb gyűjtő számára is, mivel hatalmas ismeret halmazzal segíti a növények meghatározását. Az államban fellelhető mintegy 80 kaktuszfajt (taxont) ismertet 368 oldalon, 800 színes fényképpel.

Érdekességek innen-onnan!

Az egyik sziklakertben lévő Echinocereus triglochidiatus növényen láttam meg a furcsa tüneményt. Annyit sikerült megállapítanom, valamilyen állat hagyta itt e szokatlan maradékát. Mi lehet mibenléte, nem tudom, de megkérdezem növényorvosunkat, aki bizonyára magyarázatát adja a még általam sosem látott tünetnek. Kárt nem okozott, néhány hét elteltével nyoma sem maradt.

Ficzere Miklós, Debrecen

Ismerkedjünk a növényvédelemmel IX.

Egyéb szabadforgalmú (III. kategóriás) készítmények

Az alábbiakban leírtak tájékoztató jellegűek, még akkor is, ha az részben vagy egészben megegyezik a növényvédő szer csomagolására írtakkal, és nem helyettesítik a csomagolásra írtakat!!

Talajfertőtlenítő szerek

Basamid G

Hatóanyaga: 98 % dazomet
Díszfaiskola, dísznövények, dohány, erdészeti csemetekert, gyógynövények, gyümölcsfa iskola, gyümölcstelepítés, komlótelepítés, szőlőiskola, szőlőtelepítés, zöldségfélék

Honlapunk hírei

Honlapunk Sziklakert fejezete újabb látnivalókkal gyarapodott. Teljesen új a Ficzere Kert alfejezet, ahol 56 képet láthatnak kertemről, amelyben kb. 2000, nem tévedés, kettőezer féle növény található, nagyjából 250 m2 területen. A többi terület épület, gyep, díszburkolat, stb. A két szám összevetése bizonyára sokakból vált ki hitetlenkedést, melyet már személyesen is hallhattam nem egyszer.

A különféle magvak csírázóképességére vonatkozóan ...

A különféle magvak csírázóképességére vonatkozóan rendkívül érdekes megfigyelést tett az ismert cseh kaktológus, Alberto Vojtěch Frič, amelyet alább olvashatnak. Az idézet és magyar fordítása Fábián László (Udvard, Szlovákia): Alberto Vojtěch Frič, egy rendkívüli életút című munkájából származik, melyet teljes terjedelmében a Debreceni Pozsgástárban fogunk közreadni. Az idézet Hírlevelünkben való közlési engedélyét ezúton köszönjük a szerzőnek.

Tavaszi bimbóvesztéssel kapcsolatos tévhit

Ahogy kaktuszokkal kezdtem foglalkozni és gyűjtőkkel, vagy csak egy pár kaktuszt tartó személlyel találkoztam, kaptam egy "jó tanácsot": - Tavasszal NE kezdjem korán kezdeni a kaktuszok bő öntözését, mert rövid idő után megáll a bimbók növekedése és lehullnak.
Ezt a tanácsot kaptam Kolozsvár, Nagyvárad és Brassói vagy környéki gyűjtőktől. Ehhez hasonló ajánlást találtam egy könyvben is, melyből idézek az alábbiakban:
Ewald Kleiner: Kaktuszok a lakásban és a kertben, magyar második kiadás 1993, Falukönyv Ciceró Kft. FALU-KERTÉSZ.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 53. hírlevél 2014. február csatornájára