50. hírlevél 2013. november

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

A Lithopsok (kavicskaktuszok, virágzó kövek)

Rácz Lászlótól hallhattunk és láthattunk színvonalas előadást október 26-án a Csapókerti Közösségi Házban a Lithopsok élőhelyéről, termesztéséről, teleltetéséről, tavaszi indításáról, szaporításáról és egyéb tudnivalókról. A nemzetség számos taxonja is bemutatásra került. Különlegességként megismerhettük a nem szokványos morfológiát kialakított egyedeket is.

Müncheni Botanikus Kert - Nymphenburg

Alcím: Hogyan ne tervezzünk botanikus kerti látogatást

Előzmények röviden

Szeptember elején még nem is sejtettem, hogy kiruccanok Münchenbe, ahol az egyik barátom fia tanul. A célt megfogalmaztuk: Oktoberfest, múzeumok és egyéb nevezetességek látogatása mindösszesen 4 napban (szeptember 27-30.).
Az első nap az utazásé, majd az este Oktoberfest-é volt. Az Oktoberfest-ből egy nap is elég volt.
A következő napok során meglátogattuk:

Érdekességek innen-onnan!

Az arizonai ciprus (Cupressus glabra, syn.: C. arizonica) alatti télállós sziklakertben 2012 tavaszán egy teljesen halottnak látszó Echinocereus triglochidiatus v. octacanthust el akartam távolítani, ne csúfítsa az összképet. Mégis úgy gondoltam, még várok néhány hónapot, hátha történik valami. És valóban, júniusban már életjelt adott, és összesen három új hajtást (nem sarjat!) fejlesztett. A hajtásokat később leválasztva, meggyökereztetve új egyedeket nevelek belőlük.

A http://kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu portálunk bemutatása 6. rész

A Főmenü Hírleveleink menüpontjának új és módosított menüpontjai

A Ficzere Miklós szerkesztésében megjelenő MKPT Hírlevél cikkei adják folyamatosan honlapunk megújuló tartalmait, ez a folyamatos bővülés a tartalomjegyzék emberi erőforráson alapuló folyamatos, fapados (kézzel behegesztett) karbantartását kívánta. Ezt most a Hírlevél tartalomtípusának újonnan felvett mezőire (melyik hírlevélben és annak melyik oldalán jelent meg a kérdéses cikk) írt lekérdezésekkel automatizáltam. Ennek eredménye az alábbi számozott felsorolás 1. pontja.

Elkezdődött az iskola, elkezdődött az iskolaprogram

A szeptember beköszöntével több iskolában sor került az ismeretterjesztő előadásokra. Újdonság a pozsgásnövények és az állatok szoros együttélésének ismertetése, melynek igen érdekes tematikáját Nagy József iskolaprogramunk „mindenese” dolgozta ki, óriási sikert aratva a gyerekek körében.

Ismerkedjünk a növényvédelemmel VI. A gombaölő (fungicid) szerekről

A gombaölő (fungicid) szerekről

A gombaölő szerek a gombák fejlődését gátló, vagy azokat teljesen elpusztító szervetlen vagy szerves vegyületek. Ide tartoznak az állatokra vagy az élelmiszerekre ártalmas gombák elpusztítására használt szerek is.

A gombaölő szerek hatásuk alapján lehetnek:

A globális felmelegedés csodája Brassóban

A címben idézem a Brassó melletti Négyfaluban lakó gyűjtőtársunk, Szabó Gábor szavait, aki az alábbi képeket küldte. A képek október 1-jén déli 1 óra körül készültek. A kaktuszok behavazva kinn a szabadban, a hideg időben. Várjuk Gábor tavaszi híradását, okozott-e a szokatlanul korán leesett első hó valamilyen károsodást növényeiben.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 50. hírlevél 2013. november csatornájára