31. hírlevél 2012. április

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Érdekességek innen-onnan!

Szászi Róbert az Astrophytum szörnyek és csodák kiváló ismerője néhány érdekes képet küldött részünkre. Hogy a gén- vagy egyéb manipulációk eredményeként megszületett újdonságok valóban szépségek vagy szörnyek, azt ki-ki döntse el saját maga ízlése szerint. Vagy olyan láz lenne manapság a kaktuszgyűjtők körében, mint volt valamikor a tulipán őrület, amikor a gyűjtési szenvedély mellett, valakiknek a pénz imádata és szenvedélye mindennél jobban számított?

Ásványi keverékek kaktuszokhoz

Többek kérésére nagyobb és olvashatóbb méretben közreadjuk a Debreceni Pozsgástár 2012. 1. újságjában megjelent Dag Panco de Grid: A kaktuszok talaja. Második rész. A földkeverék összetevői és arányai c. írásának földkeverékeket ismertető diagramjait a szerzőtől idézve.

Az 1. diagram az alapkeverék, amihez lehet adagolni mészkövet, gipszet vagy szerves összetevőt, ahogy a következő képeken látszik.

1. diagram: Mészkő nélküli ásványi keverék (alapkeverék).
2. diagram: Mészkövet tartalmazó ásványi keverék.
3. diagram: Gipszet tartalmazó ásványi keverék.

Közgyűlési tudósítás

1. Tisztségviselők választása

A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság 2012. március 24-én tartotta meg rendes évi közgyűlését, ahol elnökké választották Dr. Csajbók József egyetemi docenst, alelnökké és a Debreceni Pozsgástár főszerkesztőjévé Ficzere Miklóst, titkárnak Szászi Róbertet, gazdasági ügyvivőnek Tóth Norbertet, magfelelősnek Németh Jánosnét. Az említettek tagjai az elnökségnek.

Kaktusz magvak kiszedése és tisztítása

A kaktusz magok kiszedése és tisztítása a magtok maradványaitól unalmas, nehézkes feladat szokott lenni. Sokszor a legnagyobb igyekezett ellenére mégis marad szemét a magok közt. Egy egyszerű tisztítási módszert mutatok be, amivel a magokat a száraz kaktusz gyümölcsből szoktam kiszedni. Szükséges hozzá egy kis tányér, víz, egy csipesz, egy pálcika és egy papírszalvéta. A száraz gyümölcsöt a vízbe teszem, ez pár perc elteltével megdagad és megpuhul. Ekkor a pálcikával felhasítom a héját. A magok felszabadulnak a gyümölcsből, a steril (terméketlen, léha) magok fent maradnak a víz tetején.

Hans Till emlékére (1922 - 2012. 01. 24.)

Johann Anton Till a Maros menti szász városban, Aradon született 1922-ben. Édesanyja kalapos, apja órásmester volt. A természet és különösen a növények iránti szeretetét édesapjától örökölte. Tőle kapta élete első növényét. Az általános iskolában a tanárától kapott egy Gymnocalycium denudatum sarjat. Tíz évesen végezte első vetését, mellyel véglegesen elkötelezte magát a nemzetség mellett. Az 1929-1933-as gazdasági világválság a családot sem kímélte. 1940-ben behívták katonai szolgálatra, de előtte néhány évig a Temesváron jól ismert Carl Reichert kertészetben volt kertész tanonc.

Hans Till
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás 31. hírlevél 2012. április csatornájára