Szabó Gábor

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Parodia kontra Notocactus

A KAKTUSZ-VILÁG 2013/2 számában olvastam a cikket és a válasz hozzászólást is. Nagyon tetszik és általában egyet is értek velük, főleg a cikkel, de jött egy őrült ötletem. Ha örült is az ötletem, azért leírom, lehet lesznek még mások is akik elfogadják az örült ötleteket. A "Parodia kontra Notocactus" cikk írója több okot is megemlít, amiért egyes "kaktusztudósok" a kaktusz nemzetségek – génuszok - számát lecsökkentik, egyeseket összevonva egy családba.

Fajtiszta magok és gyűjtőszámos utózönge

A növényeim olyan néven vannak nálam nyilvántartva, amilyen néven kaptam. Ha a kapott név hibás, én is hibás névvel adom tovább. Ezen kívül nem tudom, hogy az anyanövénynek milyen más növénnyel volt része földi örömökben megporzáskor. Én csak az anyanövény nevét tudom , amelyről levettem a termést, magházat a magokkal. Hogy valami más nem kívánt növény pollenje bekontárkodott vagy nem, sajnálom, ezt nem tudom. A magfelelőstől kaptam egy kérdést: - Ha nem tudom biztosan, hogy a magok megfelelőek, fajtiszták a nevük szerint, ő a listán tesz egy erre vonatkozó jelet.

Személyes véleményem a kaktuszok gyűjtőszámos címkézéséről

Az alábbiak talán jobb megértése miatt három dolgot előre kell bocsájtsak. A gyűjtőszámos címkézéssel szembeni öntudatom "cilinderben sétál a béka feneke alatt". A gyűjtőszámos címkézés a túl szofisztikált tudomány szempontjából fontos lehet.

Tavaszi bimbóvesztéssel kapcsolatos tévhit

Ahogy kaktuszokkal kezdtem foglalkozni és gyűjtőkkel, vagy csak egy pár kaktuszt tartó személlyel találkoztam, kaptam egy "jó tanácsot": - Tavasszal NE kezdjem korán kezdeni a kaktuszok bő öntözését, mert rövid idő után megáll a bimbók növekedése és lehullnak.
Ezt a tanácsot kaptam Kolozsvár, Nagyvárad és Brassói vagy környéki gyűjtőktől. Ehhez hasonló ajánlást találtam egy könyvben is, melyből idézek az alábbiakban:
Ewald Kleiner: Kaktuszok a lakásban és a kertben, magyar második kiadás 1993, Falukönyv Ciceró Kft. FALU-KERTÉSZ.

A globális felmelegedés csodája Brassóban

A címben idézem a Brassó melletti Négyfaluban lakó gyűjtőtársunk, Szabó Gábor szavait, aki az alábbi képeket küldte. A képek október 1-jén déli 1 óra körül készültek. A kaktuszok behavazva kinn a szabadban, a hideg időben. Várjuk Gábor tavaszi híradását, okozott-e a szokatlanul korán leesett első hó valamilyen károsodást növényeiben.

Érdekes jelenség

1996-ban kaptam egy Mammillaria carrettii-t. Ma már 17 éve van nálam. (1. kép) Dr. Iosif Vasile Lungu romániai gyűjtőtől származik. Szépen virágzik, él, semmi bajom nem volt és nincs vele. 2007-ben kaptam egy teljesen hasonló növényt Lukoczki Zoltán magyarországi gyűjtőtől. (2. kép). Ennek ma már 6 éve. Ezzel a növénnyel sem volt semmi bajom 2013 májusáig. Egy nagyon kis különbség látszik a kettő között.

Érdekes próbálkozás

Látogatóban voltam Korda Árpi barátomnál. A kertjében, egy Nagyvárad melletti faluban, elbeszélgettünk a megvalósított csepegtető öntőzéséről a veteményesben, a tyúkfarmjáról, a tojó tyúkjairól, és mindenféle földi problémáról. Egy keveset a kaktuszokkal is foglalkoztunk, és velük kapcsolatban is cseréltünk tapasztalatokat. Egyszer csak megszólal: - „Te Gábor, ha el kell vágjak egy növényt, a vágott részt egy Betadine nevű, patikában kapható fertőtlenítő szerrel kenem be, és úgy vettem észre, hogy a növényeknek nem lesz semmi bajuk.”

Bemutatkozunk

Zusammenfassung: Der ungarische Sammler aus Siebenbürgen beschreibt seinen Lebensweg und das, wie er mit dem Kakteensammein begann, wie seine heutigen Umstande und seine Pflanzen sind
Abstract: The Hungarian cactus collector living in Trasylvania writes down his path of life how he began collectíng cacti, what are the circumstances of keeping these plants like vow and what their cacti like

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Szabó Gábor csatornájára