Lőrincz István

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

BEMUTATKOZÁS

Őseim dédnagyapámtól kezdve és nagyapám is kertészek voltak. Szüleim kertésztechnikusok mindketten. így én sem eshettem messze a fától. A kaktuszokat már gyerek korom óta kedveltem és csodáltam az édesapám gyűjteményében, amit sajnos elhanyagolt. Egy pár növény maradt meg, amelyek kezdetben a gyűjteményemet képezték...

Kaktuszok szaporítása

Generatív szaporítás - magvetés

A kaktuszok magról szaporítása nem olyan hosszadalmas folyamat, mint ahogy ezt sokan hiszik. Egyes fajok magoncai már 2-3 éves korban virágozhatnak. Kaktuszmagvakat beszerezhetünk szaküzletekben, kertészetekben de itt legtöbbször kaktusznemzetség és faj keveréket árusítanak. Amennyiben egy bizonyos faj vagy fajta magjához szeretnénk hozzájutni, forduljunk kaktusztermesztőkhöz vagy kaktuszmag kereskedőkhöz.

Kaktuszok ültetése, átültetése

Növényeink növekedése során kinövik az edényeiket, gyökereiknek nem marad már hely, a talaj felhasználódik és szükségük van ezeknek egy nagyobb edénybe történő átültetésre. Az új edényt úgy válasszuk meg, hogy kb. 2-4 cm legyen szélesebb és mélyebb. Nem ajánlatos a kicsi edényekből egyből nagyon nagy átültetni a kaktuszokat mivel a gyökér nem fogja egyből behálózni az egész földet, így ez kihasználatlanul marad.

Talaj, tápanyag

Sokan titoknak tartják a kaktuszoknak használt talaj összetételét. Ez nem lehet titok.
A kaktuszok neveléséhez használt talajkeveréknek meghatározott fizikai, kémiai, talajtani követelményűnek kell lennie. A talajt szervetlen és a kevésbé bonyolulttól a bonyolult szerves vegyületekig, valamint a benne élő élőlények alkotják; ún. háromfázisú kolloid diszperz összetett rendszert alkotva. A talaj fontos tulajdonságai: jó szerkezet, víz és tápanyag megkötő-, illetve -leadóképesség, levegőtartó képesség, megfelelő kémhatás és az oldott tápanyagok jelenléte.

Kaktuszok felépítése

Mi a kaktusz? Milyenek a kaktuszok?
A kaktuszok első pillantásra, tövises zömök, szívós megjelenésük alapján, egyesek szerint nem tartoznak a legszebb növénylátványosságok közé, mint például az orchideák és mégis mindig nő a csodálóik tábora, talán nincs is másik olyan növénycsalád, amely a rajongók gyűjtőkedvét íilyen mértékben felkeltené. Csodálatra méltó az átváltozó képességük, ahogyan ezek a tövises, "barátságtalan" növények egy éjszaka alatt ragyogó virágcsodákká válnak.

Kaktuszokról

Bevezetés

Az emberek ősidőktől szeretik a növényeket, sokan közülük egy kicsit furcsa ízléssel rendelkeznek és a kaktuszok a kedvenceik. Mindazok akik kaktuszgyűjtőnek vallják magukat, türelmes embereknek kell lenniük, hogy kivárják, amíg a kedvenceik kifejlődnek és elérik a virágzó korukat, és igaz néha csak órákig tartó szépségükkel, pompájukkal meghálálják a gondozásukat.

Felhasznált irodalom, szerzők

Felhasznált irodalom

Magyar nyelven:

  • Kleiner, E. 1994: Kaktuszok a lakásban és a kertben.-Pesti Szalon/Falukönyv-Cicero
  • Nemes Lajos-Szabó Dezső. 1981: Kaktuszok-Mezőgazdasági Kiadó, Budapest
  • Becherer, F. 1989: Kaktuszok-Unikornis Könyv és Lapkiadó Kft., Budapest
  • Ujréti Endre. 1986: Fán Lakó Kaktuszok, Budapest
  • Szűcs Lajos. 1965: Kaktuszok, pozsgás növények Gondolat, Budapest
  • Nemes Lajos. 1991: Kaktuszok- Mezőgazdasági Kiadó Kft., Budapest
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Lőrincz István csatornájára