Kiss László

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Üvegházépítés tapasztalatai

1990-ben saját erővel építettem növényeim számára egy 5,5×3,5 méter alapterületű üvegházat. Már akkor is látható volt, hogy a gyűjteményem néhány év alatt kinövi ezt az alapterületet, de akkor elsősorban a telek nagysága, fekvése és beépítettsége objektíve nem tette lehetővé ennél nagyobb megépítését. Más gyűjtőtársaknál tapasztaltak alapján egyértelmű volt, hogy a talajba süllyesztett kivitel mellett kell döntenem. 1992-ben előre nem várt módon sikerült megvenni a miénk melletti, déli fekvésű telket, mely megteremtette a bővítés lehetőségét. 1997-ben sikerült is bővíteni egy 5,2×6 méteres alapterületű üvegházzal. A kivitelezést mindkét üvegház esetében teljes egészében saját munkaerőm felhasználásával végeztem el. Úgy érzem, ez által olyan tapasztalatokra tettem szert – pozitívra és negatívra egyaránt –, amelyet hasznos másokkal is megosztani, akik a későbbikben tervezik annak építését.

Érdekességek innen-onnan!

Milyen érdekesség jöhet még?
A virágból kifejlődött Astrophytum caput-medusae után újabb érdekességet produkáltak az oltásaim! Az Astrophytum caput-medusae feloltása nem volt 100 %-ban sikeres, ezért a sikertelen oltványokat megtartottam és egy évvel az oltás után annak ellenére, hogy a nemes leszáradt, mégis néhány alany kinevelte az Astrophytum caput-medusae nemest. Úgy látszik, hogy az a néhány sejt, mely az oltáskor mégis kötött az alanyon, elég volt, hogy a nemes kifejlődjön.

Kiss László, Orosháza.

Rendhagyó jelenségek

Orosházáról Kiss László tudósít arról, hogy az Astrophytum (Digitostigma) caput-medusae oltással való szaporítása alkalmával az egyik klón példányai kezdetben minden esetben virágbimbót neveltek, melyek mindegyike az oltást követő 4-6 hónap múlva átalakultak hajtássá. Az Astrophytum ornatum alanyokra oltott többi klón mindegyike, a sikeres oltás elejétől eleve hajtást nevelt. Az 1. képen a fejlődő, a 2-on az átalakuló, a 3-on a hajtásokká átalakult bimbó. A 4. képen egy másik klón hajtásai a megszokott módon fejlődtek.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Kiss László csatornájára