Ficzere Miklós

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

A Debreceni Pozsgástár 2017. 3. újságjából

Kiss László Austrocactus longicarpus - egy új faj Argentínából.
A Sarnes-házaspár jóvoltából a dél-amerikai Austrocactusokról egyre több terepi leírást kapunk, amelyek többször is új fajokról tudósítanak. Kiss László orosházi gyűjtő cikkében az új fajt, az A. longicarpust ismerteti a hazai gyűjtőkkel, közreadva a termesztésben szerzett saját tapasztalatait is.

Domokos János: A magyarországi kaktuszgyűjtés és kaktuszkedvelés első történeti összefoglalója

Domokos János: A kaktuszkedvelés története Magyarországon

Az első történeti összefoglaló mai ismereteink szerint A Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet Közleményeiben jelent meg 1936-ban. Írta Domokos János (1904-1978), aki később a Kertészeti Főiskola Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének professzora lett. Életét, munkásságát ismerteti a következő rövidített megemlékezés, melynek szerzői Schmidt Gábor, Sipos Elek és Szántó Matild.

Szemelvények múltunkból XIII.

Ez a sorozat nem egyes csoportosulások történetéről szól, hanem az egész magyarországi kaktusz és pozsgásgyűjtés múltjának néhány lapjáról.
Ficzere Miklós
A képeket Epresi László küldte meg társaságunk részére 2014-2015 telén. A képbe írt felíratok Epresi Lászlótól származnak. Az egyéb írások EL (Epresi László), FM (Ficzere Miklós) jelzéssel ellátva.

Ficzere Miklós képe

Ficzere Miklós: Kaktusznevek katalógusa - Cactus Names Catalog pdf

Ismertető: Egy növénycsaládon belüli rendszertani állapotokra utalhat az előforduló nevek mennyisége az elfogadottnak vélt fajok számához viszonyítva. A Cactaceae ilyen vonatkozásban is kivételes a többi növénycsaláddal összevetve, mivel az utóbbi években megjelent rendszertani összefoglalókban az „elismert” fajok száma 1400-2000 között váltakozott szerzőtől függően. A családhoz tartozó minden rendű taxonómiai rangot figyelembe véve a nevek száma ebben a munkában 29.168.

Oklevél átadás a Kárpát-kanyarban

Szeptember elején néhány napos botanikai túrán vettünk rész Romániában a Brassóhoz közeli Bucsecs-hegység 2200-2500 m magasan fekvő fennsíkján. Kísérőnk és útikalauzunk Szabó Gábor volt. Még Debrecenben jött az ötlet, hogy Gábornak szokatlan, legalábbis kaktuszos berkekben nem mindennapos helyen adjuk át azt az MKPT által adományozott oklevelet, amelyet Debrecenben nem tudott átvenni az augusztus 20-i kiállításunkon. A legalkalmasabb helynek a bucsecsi Szfinx (1. kép) oldalát találtuk. A 2-3.

Egy pontatlanság helyesbítése

A http://www.aztekium.ro/forum3b/viewtopic.php?f=18&t=5&start=10 linken ismertetőt, „idézetet” olvashatunk a Trichocereus spachianus cv. 'HUNGARIA' kaktuszról, amely erősen hiányos, és eltér az eredeti közléstől. Az ismertetés nem a KUAS 1967 júliusi számából származik, hanem a Pesterzsébeti Vasas Művelődési Ház Kaktuszkedvelők Szakköre Értesítőjében 1967 decemberében (IV. évfolyam 12. szám, 3-5. oldal) másodközlésként magyar nyelven megjelent cikkből.

Az interneten olvastuk, avagy keressük együtt a valóságot

Akik az Interneten keresgélik a kaktuszokra és egyéb pozsgásnövényekre vonatkozó ismereteket, bizony nagyon sok téves, igaztalan és félrevezető tartalommal találkozhatnak. Előző Hírlevelünkben Egy pontatlanság helyesbítése címmel már közreadtunk egy pontosítást kívánó ismertetést. Ugyanakkor a főszerkesztő nem professzor a Mindentudás Egyetemén, nem vállalkozhat minden pontatlan vagy pontatlannak vélt tartalom helyesbítésére, ezért szükséges mások segítsége is, ahogyan utal erre rovatunk új címe.

Szemelvények múltunkból X.

Szemelvények múltunkból sorozatunk a IX. résszel zárult a 2013. májusi 44. Hírlevelünkben (múltidéző címkével ellátott cikkek).
Az emberi kíváncsiság azonban ritkán kerül nyugvópontra, így történt ez, amikor Epresi Lászlóval készítettem a bemutató cikkemet, amely a Debreceni Pozsgástár 2015 decemberében megjelenő 4. számában lesz olvasható. Téli beszélgetéseink alkalmával sok emlék került elő az emlékezet ködös múltjából. Az emlékek felelevenítését követte a képek és egyéb írásos

Egy gyors diagnózis

Herczeg Istvánnál járva és növényei között nézelődve elhangzott a kérdés: - Ennek mi a baja?
Szabó Gábor azonnal válaszolt: - Fuzáriumos rothadás!
Hogy megbizonyosodjanak a kételkedők, azonnali műtétet elhatározván rögtön kérte a kést és a „műtőskesztyűt”.
Képeink jól mutatják a vagdalkozás eredményét, a helyes diagnózis tüneteit.
A bal oldali képeken: Szabó Gábor és Ficzere Miklós. Az eseményt megörökítette: Herczeg István.

Kiállítás Debrecenben a Malompark Bevásárlóközpontban

Idén sem nélkülöztük a csodálatos kaktuszok és egyéb pozsgásnövények kiállítását Debrecenben, amely június 9-től június 13-ig került megrendezésre. Június 12-én látványültetéssel gondoskodtak a szervezők a fiatalabb korosztály szórakoztatásáról, majd 13-án, hogy ne csak mindig a kaktuszokról beszéljünk, Szászi Róbert tartott érdekes előadást az „Erdőspuszták élővilága” címmel, sok-sok látványos képpel színesítve. Az Erdőspuszták Debrecent övezik dél-kelet, déli irányból.
Szöveg: (-fm-), képek: Szászi Róbert

Kalásziné Daronkó Ilona növényei honlapunkon

Néhány héttel ezelőtt egy érdekes kertre figyeltem fel, melynek különlegessége a sok-sok cserépbe ültetett számtalan különféle növény. Közöttük megtalálható pozsgás és nem pozsgás, kaktusz és selyemkórófélék, májvirágok, harangvirágok, liliomok, és még lehetne sorolni. Érdeklődésemre a kert gazdája, Kalásziné Daronkó Ilona, aki fáradságos munkával magvetéssel is sok növényt felnevel, a következőt válaszolta:

Oldalak

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás Ficzere Miklós csatornájára