Egy többször hallott hasonlatosság nyomában

Hírlevél

Írta: Szabó Gábor

Idősebb gyűjtőtársaktól gyakran hallottam, hogy az Astrophytum asterias nagyon hasonlít egy tengeri állat mészvázához. Senkinél nem láttam egy növény mellé téve azt a mészvázat, hogy személyesen is megbizonyosodjam az állítás igazáról, de az is lehet, hogy volt olyan gyűjtemény, mikor én szétnéztem az Astrophytum asteriások között, ahol ott volt a mészváz is, de én nem vettem észre. Idén nyáron a lányomék nyaralni voltak Horvátországban az Adriai tengerparton. Az unokám több ilyen mészvázat hozott haza, melyekből egy párat elcsórtam, így megírhattam az alábbiakat.
Az 1. képen Astrophytum asterias csoport látható, míg a 2. képen egy Astrophytum asterias mellé a cserépre helyeztem két tengeri sün mészvázát. Így egy Astrophytum asterias mellett is jól látszik a hasonlatosság, még akkor is, ha az egyik egy növény, a másik egy tengeri állat pusztulása után megmaradt mészváz.

Egy pár szóban ismertetem a tengeri sünt (Echinoidea). Először is szögezünk le egy tényt, hogy a tengeri sünnek semmi közük az Európában honos, kertekben rovarok után matató sündisznóhoz (Erinaceus roumanicus). A tengeri sün majdnem mindenütt megtalálható az európai sziklás tengerpartok vizeiben 50 m mélységig. Formájuk lapított gömb, maximum 5 cm átmérőig. A tenger fenekén a homokon mászkálnak vagy homokba, kőbe fúrják magukat (3. kép), hogy a hullámok ne sodorjál el. Vázuk belső váz, azt kívülről
csillós hám fedi. Kívülről az egész testet tüskék borítják (4. és 5. kép), némelyik faj tüskéi mérget is tartalmaznak. A tüskék más állatok bőrébe könnyen beletörnek, gyulladást, fájdalmat okozva. A szájrész alul van kb. 2cm átmérőjű (a mészvázi nyílás), a végbélnyílás fent. A tüskék között apró lábacskák találhatók, melyeknek egyik része szívókákban, másik része csipeszszerű fogócskákban végződnek. A szívókák a rögzülést, a fogócskák a haladást és a táplálék szájnyíláshoz jutatását biztosítják. Szemük nincs, de a fényt érzékelik. Szívük sincs, a testfolyadék bonyolult rendszerben kering, amit a csatornarendszer falán lévő csillók tartanak mozgásban. A lábak mozgatását is a testfolyadék nyomásváltoztatásával oldják meg. A tengeri sün váltivarú, ez azt jelenti, hogy vannak nő és hím ivarú példányok. A megtermékenyítés külső. Egy nőstény húszmillió petét is létrehoz egy szaporodási ciklus alatt. A hímivarsejtek száma ennek százezerszerese. A nemi mirigyükben található eikozapentaénsav szív és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas. A 6. képen a természetben található elpusztult tengeri sün váza látható.

Szabó Gábor, Erdély, Brassó-Négyfalu

Címkék
Címke: 
Szerző: 
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.