Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Digitális Könyvtára

Hírlevél

Fejlődésünk újabb állomása
Könyvszkennelés és a magyar szukkulentológia digitális könyvtárának létrehozása.

A Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság könyvszkennelési lehetőséghez jutva tervei szerint minden olyan régebbi, vagy napjainkban megjelent szakirodalmat közreadni kíván pdf- formátumban honlapján a Digitális Könyvtárban, s ezáltal az interneten, amelyek közreadását a jogszabályi környezet lehetővé teszi. A közreadás nem jelenti azt, hogy a közreadott újságok, könyvek és egyebek szabadon felhasználhatók lennének. A felhasználhatóság szabadságát zöld, sárga és piros tárcsákkal fogjuk jelezni. Ezekhez a jelzésekhez kérjük, mindenki igazodjon, amennyiben nem kíván jogi bonyodalmakba keveredni. A tárcsákhoz írott jelentés tartalmon kívül egyéb felvilágosítást nem fogunk tudni adni, mivel jogi tanácsadással szolgálni nem áll módunkban. A tárcsákhoz írt jelentés tartalom csak tájékoztató jellegű, minden egyéb felelősség vállalás nélkül. A könyvtárban található dokumentumok elektronikus formában szabadon másolhatók, terjeszthetők, de kizárólag saját célokra, kifejezetten nem kereskedelmi jellegű alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használhatók. A kereskedelmi jellegű felhasználás kizárt!! A könyvszkennelés részünkre elérhető technikája költséges és időigényes folyamat , de ez nem akadálya a honi szukkulentológia digitális könyvtára megalkotásának, amely reményeink szerint az idegen nyelvű digitális szakirodalomtól elkülönítve lesz megtalálható honlapunkon. Az elkülönítés magyarázata az, hogy a mi Digitális Könyvtárunk a mi munkánk eredménye, azt mi készítjük, az elkészítés minden nyűgét, baját végig kínlódva, valamint nem kell egy külön linken kapcsolódni más, idegen honlaphoz a digitalizált tartalom eléréséért. A digitalizálás 300 dpi felbontásban készül, ami az adott technika mellett a legoptimálisabban végezhető. Lehetőség lenne 600 dpi felbontásra is, de ez lényegesen időigényesebb folyamat.
A digitalizálás menete:

  1. az írás képének beolvasása, majd Tif formátumba konvertálása;
  2. a képen szereplő szövegmezők, szövegsorok vizsgálata;
  3. a szöveg mezőkben, a sorokban szereplő betűk vagy betűpárok felismerése;
  4. a felismert szöveg ellenőrzése. Az előző négy lépést az optikai karakterfelismerő (OCR) program végzi.
  5. Az 5. lépésben összeállításra kerül a pdf formátum, amelyből könnyedén kereshet szövegrészekre vagy szavakra; kimásolhatja a képeket (nem mindig lehet), vagy szövegrészeket más alkalmazások számára; végül a teljes szöveget elmentheti szöveges fájlként, majd szabadon szerkesztheti. A gerinccel függőleges lefutású szövegmezőket (pld. táblázatok) tartalmazó oldalakat a program automatikusan a szokásos módon olvasható vízszintes irányba fordítja.

Technikai korlátként jelentkezik, hogy a honlapunkra feltehető legnagyobb fájlméret 48 Mb. A nagyobb terjedelmű vagy sok képet tartalmazó könyvek beszkennelésekor 60-80-100 Mb méretű pdf fájlokat kapunk. Ez azt jelenti, hogy egy az egyben ezek közvetlenül nem tölthetők fel honlapunkra. Időközben közvetett megoldással ezt a problémát is sikerült megoldani. Digitális Könyvtárunkban már közel 8000 oldalnyi szakirodalmat olvashatnak az érdeklődők. Vajon ez milyen értéket képviselhet? Természetesen most nem azt a szellemi értéket találgatjuk, ami pénzben egyszerűen kifejezhetetlen, hanem annak a munkának az értékét, amely lehetővé tette e könyvtár létrejöttét. Ha megnézzük, hol, milyen cégek vállalnak digitalizálást, akkor bármilyen meglepő, oldalanként 30-40-50,- Ft-os ajánlatokat találunk. Ezekkel az összegekkel számolva egy-egy mű digitalizálási költsége meghaladja az adott mű beszerzési árát, ha egyáltalán valahol megvásárolható. Azt se feledjük el, egy digitalizált könyv olyan célokra, alkalmazásokra is használható, amire a fizikai formátum nem, pl. a tömeges, korlátlan, és ami egyáltalán nem mellékes, az ingyenes hozzáférés, stb. És nem utolsósorban a digitalizáló berendezések olykor több milliós árát is ki kell gazdálkodni. Vegyük tehát az oldalankénti középértéket, a 40,- Ft-ot, és ezzel szorozva a 8000 oldalt, ez az érték 320.000,- Ft jelenleg, amit a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság társadalmi munkában megteremtett, és ezáltal biztosítja mindenki számára az ismeretek bőséges tárházát. A végeredmény természetesen mindenkié, amit örömmel teszünk le a magyar szukkulentológia asztalára, s ezáltal bőséges szakirodalmi ismeretet biztosítva egyetemi, főiskolai hallgatóknak diplomamunkájuk elkészítéséhez, kutatóknak kutatásaikhoz, és mindenki másnak, akik e tárgyban valamilyen publikáción kívánnak dolgozni. Azt is tudjuk és reméljük, hogy a Digitális Könyvtárban lévő szakirodalmak szerzőinek nevét és munkáiknak olvasottságát, szélesebb körű megismertetését nagymértékben elősegítjük, ami a szerzők részére sem lehet érdektelen.

Tárcsák és jelentésük:

  • : közkincs
  • : bizonytalan jogosultságok
  • : jogosultságok fenntartva
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.