Sziklakert építés pozsgásoknak

Debreceni Pozsgástár
178. oldal

Zusammenfassung: Der Autor erwahnt die Grundkriterien des Fels-gartenbaus und listet die Arten auf, die sich bei ihm als winterhart erwiesen hatten.
Abstract: The author tells about the criteria of the building of rock-gardens and lists species which have turned out to be frost-proof.

Kertünk legszebb része lehet egy jól megtervezett, megépített és beültetett sziklakert. Azonban az összes kertépítési mód közül ez igényli a legtöbb és legnehezebb munkát, de az eredmény, azt hiszem, kárpótol mindenért. Az alábbiakban többek között saját tapasztalataimat felhasználva szeretnék kedvet csinálni másoknak is ehhez az embert - több értelemben is - próbáló munkához.

A sziklakertnek két fő típusa van:

  1. Lejtős (1. ábra)
  2. Sziget (2. ábra)


Méreteit tekintve az erkélyládától egész domboldalakig terjedhet. A lényeg, hogy első látásra teljesen természetes, magától értetődő látványt nyújtson. Alapvető dolog még, hogy különböző nagyságú, de azonos fajtájú köveket használjunk. Legnagyobb mértékben ezek határozzák meg a végső összképünket, ezért ne legyen túl sok kő. Sajnos sok helyen láttam/látok úgynevezett „katonasír"-okát, azaz kis földkupacra sűrűn vagy ritkábban rászórt köveket. Ezeket, mint elrettentő példát le sem rajzolom, nehogy valaki ilyet vizualizáljon.
Általánosan elmondható, hogy igyekezzünk mindig a rendelkezésünkre álló terep adottságait maximálisan kihasználni. Alulra jó vízelvezető réteget készítsünk egészen darabos, durva, majd azon finomabb téglatörmelékből, vagy zúzott kőből, kavicsból, hogy a talaj bemosódását megakadályozzuk. A kövek nagy része legyen benne a talajban. A kőzetek hasadása, kristályosodásának rétegei a természeteshez hasonló legyen. (Például mészkősziklakertek esetében a kristályosodási rétegek vízszintesek legyenek, s az is szebb, ha a kövek némileg erodáltak.) A kis teraszok vagy ültetőzsebek enyhén hátrafelé lejtsenek.

A saját sziklakertem Debrecenben, tehát az Alföldön egy 8x4 m-es területen helyezkedik el. Egy teraszos sziget (31-32. sz. kép). Építéshez kb. 6 m3 földet - aminek a felső rétege humuszos homok - és 2 tonna követ használtam fel. A kövek mérete 10 és 100 kg közötti (amit még egyedül viszonylag könnyen elbírtam). Házunk déli oldalán van, elég messze az öntözési lehetőségtől. Ezért -no meg, mert kaktuszos vagyok - döntöttem úgy, hogy szinte kizárólag csak szukkulens növényeket telepítek bele, közülük is elsősorban télállókat. Nagyon szépek és tetszenek a törpe örökzöldek és az alpesi növények is, de ezek feltétlenül rendszeres öntözést igényelnek.

A képeken azonban látszik, hogy vannak csak néhány fok fagyot elviselő növényeim is, pl.: Agave stricta (elől, éppen virágszárat hoz), A. filifera, A. americana. Ezeket komolyabb fagyok megérkezése előtt leviszem az üvegházamba. Amik garantáltan bírják akár a -23 °C-ot, vagy hosszú időn keresztül akár a fél méteres hóval való borítottságot is, azok nálam a következők: Agave kaibabensis, Yucca baccata, Y. filamentosa, Opuntia phaeacantha, O. imbricata, O. humifusa, O. hystricina, Corynopuntia clavata, különböző Sedum-ok és hagymás növények a Fritillaria-któl a Crocus -okig, valamint több Sempervivum faj.
A karbantartást már évek óta csak az esetleg nagyon elszaporodott növények ritkítása, illetve a gyomlálás jelenti. Mivel ez utóbbi nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, ezért a teraszokat nem, de a sziklakert körüli járó utakat mulcsoltam*, azaz fenyőkéreg darabokkal borítottam.
Nem kis munka egy ilyen méretesebb sziklakert megépítése - főleg egyedül - de én úgy érzem megérte. Most már jobbára csak gyönyörködök benne. Azt a havi 1-2 órás fenntartási munkát (tavasztól-őszig) észre sem veszem.
Remélem sikerült másokat is elgondolkodtatni egy kisebb vagy nagyobb pozsgás sziklakert megépítéséről! Még bőven van idő tavaszig felmérni adottságainkat, lehetőségeinket.

Sikeres tervezgetést kíván:
Horváth László
Debrecen

Felhasznált irodalom:

  • Brookes J. : 1993 Kertek Könyve; Officina Nova, Bp.
  • Debreczy, Zs.: 1976 Télálló kaktuszok, agávék és pálmaliliomok; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. HamiltonG.: 1990 Az élet kertje.
  • Officina Nova, Bp. Hawthorne L: 1997 Sziklakerti növények; Panamex Kft., Bp.
  • Hessayon D. G. : 1995 Építem a kertem; Park Kiadó Bp.
  • Izsák, B.né: 1989 Miniatűr sziklakertek.; Mezőgazdasági Kiadó, Bp.
Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.