Szerkesztői üzenet - Latin címmel is

Debreceni Pozsgástár
113. oldal

Zusammenfassunq: Der Chefredakteur der Zeitschrift stellt dar, auf welcher Weise der zweite Titel Zustande gekommen ist und warum er in Lateinisch formuliert wurde, obwohll der ungarische Titel in dieser Ausgabe auch ins Englische übersetzt und hinten abgedruckt wurde. Weiterhin geben den wichtigsten Teil der Zeitschrift die monographische Artikel.
Abstract: Chief editor expounds how the other name of our Journal has been formed and why the Latin title has become second in spite of the fact that the English title can also be found in the end of this issue. As he says the Journal will consist of monographic articles mostly in the future too.

Bizonyára feltűnt minden olvasónknak, hogy magyar nyelvünk gazdagságát talán érzékeltető, kicsit régies címe folyóiratunknak kiegészült, a világ más részein, a nyelvünknél némileg jobban értett, latin címmel. A Receptaculum Succulentarum Debreceniense szinte szó szerint és átvitt értelemben is ugyanazt jelenti, de nem öncélú volt, e latin címválasztás. Miután D. J. Supthut úr elismerő véleményével tüntetett ki minket, az általa vezetett zürichi IOS „központ", (Botanikai múzeum /Herbárium/, Szukkulens gyűjtemény és dokumentációs központ) számára folyamatos eljuttatását kérte kiadványunknak. Benne merült fel az a gondolat, hogy nekünk is kellene egy nemzetközi (angol) cím, hogy ők is referálhassanak róla például az IOS tudományos folyóiratában a Repertorium Plantarum Succlentarum-ban, ill. a szakirodalmi listájuk „teljes" lehessen.

Természetesen a felkérés hasonlóan boldoggá tett minket, mint megállapításai rólunk, s a múltkori szerény megemlítése ennek a szerkesztői üzenetben, most sem akar öntelt kiszólássá lenni. Nekünk az a legfontosabb, hogy itt, e hazában várják az újabb számokat, ennek erőnk és lehetőségeink szerint - megint, hangsúlyozom egy éven belül négy kiadással - igyekszünk eleget tenni. E számunk is nem kis mértékben az előzmények folytatása, a monografikus írások, így Weingartia-k, a Notocactus-ok és Escobaria-k folyamatos közlése, az úti beszámolók, gyakorlati cikkek és állandó rovataink mellett. Szeretnénk ezt az ezután következő, ez évi utolsó számunkban is megtartani. Bízva abban, hogy most Anisits János Dánielről szóló különszámunkkal együtt vehetik kézbe a harmadik Pozsgás-Tárat.

Kívánunk jó telelést növényeiknek és gazdáiknak is.

Papp László A DKKE elnöke-főszerkesztő

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.