Nagy növények mozgatása

Debreceni Pozsgástár
174. oldal

Sokan szeretjük a nagyméretű kaktuszokat és egyéb pozsgásokat, de ezek mozgatása egy bizonyos méreten túl már csak nagyon nehezen oldható meg, főleg ha a terebélyes növények még nagy tövisekkel is rendelkeznek.
A szállítóeszköz üresen…1. A szállítóeszköz üresen…
Ennek a problémának a megoldására fejlesztettem ki egy hordozószerkezetet, amellyel két ember akár egy mázsásnövényt is könnyen mozgathat. (1. kép) A hordozó szerkezetet három méretben készítettem el: 30-as, 45-ös és 60-as cseréphez. A 2. számú képen jól látható, hogy a hordozószerkezet két részből áll, amelyet alul egy összekötő kapcsol össze. Az emelőkar két párhuzamos szárát fogantyú köti össze. A cserép felőli résznél a kart 135°-ban érdemes meghajlítani, mert ez biztosítja legjobban a szállítás stabilitását. A meghajtási ponthoz egy kiemelő tőkét kell hegeszteni, majd ehhez csatlakoztatjuk a cserépmérethez kialakított félkörívet. Erre a kiemelő tőkére azért van szükség, hogy az emelőkar elférjen, és ne törje el a cserép peremét. A fogantyú szélessége minden méretnél 30 cm, az emelőszár és a függőleges feszítő rész hossza is 30 cm. Az alsó összekötő pár egyik oldalt a karon forgó, de nem levehető, a másik oldalt ráakasztható.

2. …és munkában.2. …és munkában.
Szállításkor a szerkezetet a cserép két oldalához helyezzük, az alsó összekötőt összekapcsoljuk és már két személy viheti is a növényt. (2. kép). A 30-as cseréphez kialakított szerkezet minden fő része 14 mm-es, az alsó összekötő 6 mm-es, a merevítő 4 mm-es köracélból készült. A 45-ös és 60-as cseréphez a fő részek 16 mm-es, a többi 6 mm-es köracélból készült. Ha nem a cserép szélén túlnyúló növényt akarunk szállítani, (pl.: gömb vagy oszlopkaktusz) akkor az emelőkart rövidebbre érdemes venni, ilyen arányban csökkenthető a függőleges feszítő rész is. Az emelőkar 30 cm-nél hosszabb mivolta már nem ideális, mert akkor nagyobb erő hat a cserépre és szűk helyen a mozgás is nehézkesebb vele. Mivel a körív nem zár be teljes kört, így kisebb cserepek szállítására is alkalmas. Nagyobb cserepeket pedig úgy vihetünk vele, hogy nem a perem alatt, hanem a cserép megfelelő vastagságánál fogjuk meg a szállítóeszközzel. Így ezzel a három méretben létrehozott eszközzel 28-astól a 80 cm-es műanyag cserépig tudjuk vinni növényeinket.

Szabó Imre
Mezőhegyes
A képek a szerző fotói.

A fenti cikk megjelent a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság kiadásában megjelenő Debreceni Pozsgástár 2006. 3. számában.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.