Melokaktusz szigetek és a turbános kaktuszok

Debreceni Pozsgástár
35. oldal

Ficzere Miklós
Debrecen

A Turk- és Caicos szigetek földrajzi fekvése és térképe.Nagyon sokfelé óvják és védik a melokaktuszokat, de olyan már-már kultikus tisztelet sehol sem övezi ezeket a növényeket, mint a Turks- és Caicos-szigeteken. A szigetek az Atlanti-óceánban lévő Bahama-szigetek délkeleti részeként találhatók, Kubához kb. 250 km-re észak-keletre, míg a Dominikai Köztársasághoz mintegy 150 km távolságra, északra.
1. kép A Turk- és Caicos szigetek földrajzi fekvése és térképe.

A szigetek zászlójában és címerében ott látható a melokaktusz, ezen kívül pénzérméik is, de postai bélyegeik túlnyomó része is ábrázol melokaktuszt.
Egy pénzérme melokaktusszal.2. kép Egy pénzérme melokaktusszal.

A sziget zászlaja és címere, középpontban a Melocactus.

3. kép A sziget zászlaja és címere, középpontban a Melocactus

A Cactus melocactus színes nyomata4. kép A Cactus melocactus színes nyomata a Dictionaire des sciences naturelles cimű többkötetes műből, amely 1816 és 1829 között jelent meg Párizsban. Ma a Melocactus nemzetség típusnövénye Melocactus carolilinnaei néven. (Syn.: Melocactus communis)

A szigetek nevének első része valamiféle török kapcsolatra utal, ami részben igaz is, de nagyon áttételesen. A szó szerinti fordítás és a helytelen értelmezés már elvezetett odáig, hogy a szigetek bélyegeit, mint egy Törökországhoz tartozó sziget bélyegeiként, azaz törökországi bélyegekként mutassák be. Néhány bélyegen pedig, ahol nincs feltüntetve az ábrázolt melokaktusz neve, ott helytelenül Melocactus communis-ként határozták meg, annak ellenére, hogy a szigeteken a Melocactus nemzetséget csupán egyetlen faj, a Melocactus intortus képviseli. A szigeteken török nemzetiségű ember talán nem is él, mivel a mintegy 14.000 főnyi lakosság 90%-a fekete, kiknek többsége a valamikori afrikai rabszolgák leszármazottai, 4% körüli a fehérek aránya, a többi pedig mulatt.

Az összesen 500 km2 területű szigetekből a Turk-szigetek a legkisebbek a lakottakból, de a lakosság legnagyobb hányada a Turk-szigetek legnagyobbikán, a Nagy Turk szigeten él. Itt található a Turks-és Caicos-szigetek fővárosa, Cocburn Town is.

Honnan is hát a Turks-szigetek elnevezése és a melokaktuszok tisztelete?
A szigeteken - ahogyan már eddig is sejthettük - találhatók melokaktuszok, amelyek az ottani növényzet legérdekesebb, karakterisztikus élőlényei. A köznyelv ott nem melokaktusznak, vagy más megszokottabb néven illeti őket, hanem világszerte egyedülálló megnevezést használ, amely a következő: Turk head cactus. Szó szerint magyarra fordítva törökfejű kaktusznak mondhatnánk, de talán sokkal találóbb a turbános fejű, vagy egyszerűen a turbános kaktusz elnevezés, ami illik is az említett növényekre. Az ottani lakosság rövidebben turk cactus-nak, de még jobban lerövidítve csak turkoknak mondja és hívja a szigetek melokaktuszait. Innen származtatható tehát a Turks szigetek elnevezése, mely talán egyedülálló annyiban is, hogy mint földrajzi név kifejezetten melokaktuszra, annak egy közhasználatú, népies elnevezésére utal. S ha már sikerült megfejtenünk a szigetek első nevének jelentését, annak tartalmi lényegét, vajon mi lehet a második név jelentése?
Nos, ez sokkal egyszerűbb. A caicos kagylót, egy kagylóféleséget jelent, amely a környező vizekben honos. Ez a kagyló szintén látható a címerükben. A szigeteken található melokaktuszok egyetlen fajt képviselnek, és ennek ábrázolása látható bélyegeiken, zászlójukon, címerükben, és pénzeiken. Ez pedig, mint már említettem a Melocactus intortus, amelyek a ma a South Caicos és az Ambergris Cays szigeteken élnek, az utóbbi helyen a Mammillaria nivosa társaságában. A Turks- és Caicos - szigeteken azonban más kaktuszfélék is őshonosak, így a Pilosocereus royenii (syn.: Pilosocereus millspaughii), Opuntia dillenii, Consolea nashii.
A szigeteket 1512-ben fedezték fel Juan Ponce de León vezetésével a spanyolok, ahol akkor még indiánok éltek. Ha a szigetek elnevezése a spanyoloktól származik a felfedezés idejéből, akkor valószínűleg a melokaktuszok egyik legrégebbi köznyelvi megnevezése a turk, vagy turk cactus, hiszen a spanyolok ismerték a török viselet jellegzetes fejfedőjét, a turbánt, amihez asszociálható a melokaktuszok formai megjelenése. Később az eredeti spanyol név kerülhetett lefordításra az angol ajkú betelepülők és az angol nyelv térhódítása következtében. A Turks- és Caicos-szigetek ma Nagy Británnia koronagyarmata

A fenti cikk megjelent a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság kiadásában megjelenő Debreceni Pozsgástár 2007. 3. számában.

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.