MAGYAR KAKTUSZGYŰJTŐK: Romhányi Tivadar

Debreceni Pozsgástár
118. oldal

Zusammenfassung: Der Verfasser stellt einen der bekanntesten Sammler vor, nach dessen Erzahlung er die Stationen des Lebens eines Kakteensammlers skizziert.
Abstract: The author introduces one of the most famous cactus collectors in Hungary who collects cacti for a very long time. We can get to know the important 'stations' of his cactus collector's life relying upon his teliing.

Nemrég Debrecen legrégibb kaktuszgyűjtőjéhez, Romhányi Tivadarhoz látogattam el. Immár negyven éve gyűjti és szaporítja a szukkulens növényeket, melyek töredékét a mellékelt képeken is látni lehet. A gyűjtemény nagy részét Gymnocalycium-ok alkotják, de találhatók még nagy számban Mamimillarák, Echinofossulocactusok, Sulcorebutiák, régebben pedig Parodiák és chilei növények is.
Az első kaktuszt a debreceni zsibogóban, azaz a helyi vásárban szerezte be 1961-ben. Ez – vagy inkább ezek – 3 darab Echinopsis volt. Utána vette meg az első szakkönyvet, melyet Szűcs Lajos írt, és amely nagy segítséget nyújtott a gyűjtés elkezdéséhez. Eleinte a piacon beszerezhető magokat vetette, a gyűjtemény gyarapításához
pedig Szabó János néhai gyűjtőtársunkkal összeállva utazgattak az ország különböző részeibe, így például Edelénybe, Gyulára, Dunaharasztiba. Az utóbbi helyen nem szívesen fogadtak kis tételben vásárló embereket, de mivel már odaértek Debrecenből, mire a helyiek felkeltek, ez meggyőzte az ottaniakat, hogy igencsak elszánt gyűjtőkkel van dolguk. Ezért csak nekik megengedték, hogy válogassanak, amit akarnak.

Kezdetben az előszobában tartotta a növényeket, majd fóliaházat csinált, és végül következett az üvegházépítés. Ma egy 7 m × 3,5 m-es üvegháza és egy ugyanekkora fóliája van.
Romhányi Tivadar kedvelt alanyai a különböző klorofillt tartalmazó és zöld szintest nélküli kaktuszok oltásához az Echinopsisok és a nem sarjadzó Trichocereusok.
Ültetéshez boltban kapható Florasca B földet, apró szemű sódert és folyami homokot használ 2:1:2 arányban. Ehhez az igen jó vízáteresztő talajhoz nem tesz semmiféle szerves trágyát. A növények gyökereit félig visszavágja ültetés előtt, és beszáradás után helyezi talajba őket.
Vegyszerezni a növények kihordásakor - mivel nem fűthető az üvegház - szokott, aztán havonta egy alkalommal, de gondosan kerülve a kánikulai időszakot.
Összességében elmondható, hogy Magyarország egyik legszebb Gymnogyűjteménye Romhányi Tivadaré és a többi növénye is elismerésre méltó. Ezt több kiállításon való részvétele is bizonyítja. Kívánok neki az egyesület és a magam nevében jó egészséget és további sok szép kaktuszos élményt!

Horváth László
Debrecen

Fotók: Horváth László

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.