MAGYAR KAKTUSZGYŰJTŐK: Augusztinyi Béla

Debreceni Pozsgástár
157. oldal

Zusammenfassung: Der Verfasser stellt einen der bekanntesten Sammler vor, nach dessen Erzahlung er die Stationen des Lebens eines Kakteensammlers skizziert.
Abstract: The author introduces one of the most famous cactus collectors in Hungary who collects cacti for a very long time. We can get to know the important 'stations' of his cactus collector's life relying upon his telling.

Nyár végén Augusztinyi Béla gyűjtőtársunkat látogattam meg Edelényben, aki szintén a nagy öregek közé tartozik, hiszen immár 41 éve gyűjt kaktuszt. (23 sz. kép)

Első növénye egy Mammillaria gracilis volt. A továbbiakat Gál Józsi bácsitól Gyálligetről, illetve Schummel Rezsőtől - aki eleinte Miskolcon élt, csak később kapott dunaújvárosi állást - szerezte be. Később a lehetőségek bővülésével külföldről is rendelt magokat, így a két Németországból, Angliából majd az USA-ból. Vegyes gyűjteménye van, amit főként nagyvirágú Mammillariák, Ariocarpusok és zöld színtest nélküli növények csoportjai alkotnak a 21 m2-es üvegházban. Kaktuszai legnagyobb részét magról szaporította. Hitvallása szerint: „Amit az ember maga nevel az mindig szebb számára, mint a készen vásárolt növény." (24 sz. kép)

Magvetéshez tiszta perlitet használ, amit alulról szívat fel, kétszer évente pedig Voldüngerrel tápoldatoz.
A magokat Kálium hipermangánnal fertőtleníti. A kikelt magoncokból néhányat érdemesnek tart Pereskiopsis-ra feloltani, mivel azok így gyorsabban növekednek. A második évben átoltja őket tartós alanyra. Ezzel a módszerrel viszonylag hamar jut magtermő növényhez, ezáltal saját maghoz. Egy újabban használt gyökereztetési technikája pedig a következőképen történik: elvágja a Pereskiopsis alanyt 6-7 cm-rel a nemes alatt, majd ezt a levágott részt vízben le-gyökerezteti. Ezután lesüllyesztve elülteti úgy, hogy a nemes rész épphogy csak érintse a talaj felszínét. Egy-két év alatt az is jól gyökeret ver. Elmondása szerint szemölcsöket is sikeresen gyökereztet -például Mammillaria plumosa-ét - mégpedig oly módon, hogy annak sebfelületi részét talajba helyezés előtt gipszbe mártja. Rothadás kizárva!
Egy másik ötlet. A kitűzdelt magoncok tálcájába alulra szivacsot tesz, erre jön a perlit réteg a növényekkel. A tálca közepén 3-4 cm átmérőjű csődarab van elhelyezve, ami közvetlenül a szivacson áll. Ezen a nyíláson keresztül öntöz és tápoldatoz. A növények gyökerei ugyan belenőhetnek a szivacsba, de ez Béla bácsi szerint nem gond, hiszen átültetésnél amúgy is sérül a gyökérzet. Amire figyelni kell az az, hogy az alulról szívatás miatt a talajfelszín kérgesedhet.
Öntözővíznek legszívesebben esővizet használ. Ha ez nincs, akkor a pH 7,2 csapvizet oxálsavval pH 6,5-re savanyítja.
Talajként a 60% perlit, 20% tőzeg, és 20% komposzt (amit saját maga készít) keverékre esküszik.
A növényvédelmet egyszerűen oldja meg: gombaölő szerre állítása szerint nincs szüksége. Állati kártevők ellen pedig kétszer évente Bi 58-al permetez.
Téliesítéskor az üvegház oldalára körben 5 cm vastag hungarocellt és rá fóliaréteget húz és mindezt duplán. Ilyenkor csak felülről jön a fény. (25 sz. kép)

A régi időkre emlékezvén elmondta, hogy 1956-os múltja miatt sokszor zaklatta őt a politikai rendőrség. Egyik alkalommal az egyik „látogató" ráförmedt: Miért gyűjt kaktuszt, hisz azok kapitalista növények? (sic!) Szerencséjére Mészáros Zoltán akkoriban Kubában dolgozott és tartották a kapcsolatot. Így kisvártatva fényképes bizonyítékot varázsolt elő, miszerint kommunista kaktuszok is vannak! Erre a kedélyek megnyugodtak.
Végül a fiatalabb generációknak tanácsként: felhívta a figyelmet a magvetés fontosságára.
Inkább kevesebbet, de jó állapotú növényeket tartsunk és türelem, türelem mert a kihizlalt növény nem virágzik! (26 sz. kép)

Növényszeretetét szép kertje is bizonyítja amely engem is minden látogatásomkor csodálatra késztet. (22 sz. kép)

Kívánok további sok szép kaktuszos élményt, jó egészséget Augusztinyi Bélának és köszönet a jó ötletekért és tanácsokért!

Horváth László
Debrecen

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.