Kaktuszos suli 6. - Újra a gyűjtőszámokról

Debreceni Pozsgástár
217. oldal

Zusammenfassung: Im kurzen Artikel kann überden Informationsinhalt der Sammlernummern, über ihre praktische und theoretische Bedeutung, und darüber gelesen werden, dass die Unzahl der Sammlernummern auch die Variabilitat der Population innerhalb einer Art ausdrückt.
Abstract: You can read about Information indicated by field collectors' numbers, the practical and theoretical importance of them. The mass of numbers express the population diversity within species.

Szerkesztőségünkhöz beérkezett kérdések figyelembe vételévei újra visszatérünk a gyűjtőszámokra.
Már jó néhány publikáció született a gyűjtőszámokról, akár a Pozsgástár, akár testvérlapunk korábbi számaiban. Ezek a cikkek csupán a gyűjtőszámok értelmezésével foglalkoztak és nem tértek ki igazán az információ tartalmára és arra, hogy mi mindenre jók, s milyen gyakorlati jelentőségük van. Ha nagyon röviden akarom leírni, hogy mi is az a gyűjtőszám, akkor a következőt mondhatom. Egy olyan betű és szám kombináció, amely alapján be lehet azonosítani gyűjtőt és gyűjtőhelyet. Itt élőhelyen történő gyűjtésről van szó. Egy példa az FR1118, egy Rebutia pygmaea "gracilispina" (Mal Paso, 3700 m Bolívia). Ez azt jelenti, hogy Friedrich Ritter az általa R. pygmaea var. "gracilispina" fajnak nevezett növényt, Mal Paso falu környékén gyűjtötte, 3700 m magasan, ami Bolíviában van. Nézzük meg a Rebutia pygmaea fej milyen gyűjtőszámait lehet kigyűjteni John Pilbeam, Rebutia című könyvének függelékéből (a faj változatainak gyűjtőszámait nem tüntettem fel): WR (Walter Rausch) 38a, 304, 333b, 333c, 335, 335a, 506a, 576, 576a, 579, 676, 677a, 825, 906, 909, 910; FR (Friderich Ritter) 57a, 1107; L (Alfred Lau) 519, 541b,; KK (Karel Knize) 637, 798, 970, 972, 974, 1465, 1467, 1491, 1893; MN (Mats Winberg) 31, 58, 132, 142, 146 152, 156, 157, 158, 162, 168, 170, 171, 173, 175, 184, 185, 186, 189, 191, 193, 196, 212, 223, 224, 225, 227, 228, 229, 229a, 233, 236a, 237, 244. Ezenkívül természetesen legalább 3-4-szer ennyi létezik, más szerzők listáiban. Ezek egy része származhat ugyanabból a populációból, de mivel ez egy nagy elterjedésű faj, sok-sok populációja van, amelyek mind testfelépítésében, tövisezettségében, virágjában, mindezek színében, alakjában eltérhetnek. A www.algonet.se/~succeed/ internet oldalon több, eltérő virágszínű R. pygmaea típust lehet megtekinteni (már nem élő link). Ezek az eltérő alakok általában más-más populációban élnek. Vannak azonban olyan élőhelyek is, ahol ezek, vagy hasonló alakok egyetlen helyen élnek. Mindezekből azt szűrhetjük le, hogy a R. pygmaea egy rendkívül variábilis, nagy elterjedésű faj. Ha egy gyűjtő úgy dönt, hogy begyűjti az ismert Rebutia fajok mindegyikét, de eltekint a gyűjtőszámaiktól, akkor neki egyetlen egy R. pygmaea-ja lesz és nem fogja megtudni micsoda változatosság rejlik egy-egy név mögött. A R. pygmaea ismert változatainak (diersiana, colorea, eos, stb) nagy részét Walter Rausch és Friedrich Ritter írta le. Azóta érvényes új elnevezések nem születtek, holott történtek újabb felfedezések. Ezeket a felfedezéseket általában besorolják, a már ismert és leírt változatok valamelyikébe vagy egyszerűen csak R. pygmaea néven regisztrálták, de már más gyűjtőszámon, itt jön a gyűjtőszám legnagyobb erénye.
Agócs György barátom a következőképpen fogalmaz: „azzal, hogy a növénynek van gyűjtőszáma, meg is nevezzük azt". Anélkül tehát, hogy bármiféle - sokszor csak a szinonimákat növelő - fantázianevet írnánk a R. pygmaea után, mindig tudni fogjuk, hogy a WR335-ös Rebutia pygmaea az melyik, honnan származik és ki gyűjtötte(17-21., 23. 24. sz. kép).

A Mesa Garden nevű amerikai, szukkulens magokat és növényeket árusító cég maglistáján szerepel egy SB1476 gyűjtőszámú Echinocereus russanthus var. nova néven. Ezt a növényt később leírták, mint Echinocereus carmenae. Az újonnan leírt faj tehát már régóta forgalomba volt a fenti gyűjtőszámon.
Több esetben azonban a gyűjtőszám is kevés arra, hogy a változatosság „megfogható" legyen. A Rebutia heliosa (22., 25., 26.sz. kép) változatai vagy szinte az összes Sulcorebutia faj esetében oly mértékű variabilitást, illetve egyedi eltéréseket találunk, hogy 2 egyformának tűnő egyed utódai, akár egyenként mind-mind egy kicsit különbözőek lehetnek. Ezért fordulhat elő, hogy ugyanazon a néven és gyűjtőszámon szereplő növények más-más gyűjteményben eltérően néznek ki (ez a gyűjtök között általában vita alapot szokott jelenteni). Ezekben az esetekben klónokat szoktak elkülöníteni, amiket általában újabb számokkal látnak el. Ezeket a klónokat leginkább vegetatív úton szaporítják, mert csak így biztosítható, a forma fennmaradása. (A populációnként nagy változékonyságú, nagy területen elterjedt fajok esetében, nagyon gyakran a leíró is - a típus egyedek meghatározott kiválasztása mellett is - a populáció megjelenésének (fenotípusának) egy szeletkéjét emeli ki, vagyis nem reprezentatív a „mintavétel". Nagyon gyakran ezek a „mikropopulációk" kerülnek a gyűjtőkhöz, amelyek eredménye az „igazi" faj vita, hiszen a gyűjtők, gyakran csak egy szűk alaksorozatot látnak. Ezen segít ma már a leírásnál a hólótípusok kiválasztásának nagy sokasága, amely már jobban segíti a faj reprezentatív leírását.(Szerk.))


Vannak azonban olyan fajok, amelyek esetében nincs értelme gyűjtőszámok sokaságát begyűjteni. Az Aztekium ritteri egy igen szűk helyen fordul csak elő, és az ottani populáció, a leírások szerint kinézetre teljesen egyforma egyedeket tartalmaz. Ebben az esetben a különféle gyűjtőszámú egyedek, csupán „csak" a gyűjtő személyében fognak különbözni.
Végezetül egy párhuzamra hívnám fel a figyelmet. A humán adatbázisnál sem lehet megelégedni csupán a páciens nevével, szükség van további adatokra is ahhoz, hogy egyértelműen be lehessen valakit azonosítani. A néven kívül, pl.: a születési adatokat és az anya nevét is fel szokták tüntetni.
A kaktuszgyűjtést lehet sokféleképpen művelni A legtisztább, ha műkedvelő szinten kicsiny, érdekes fajokból álló gyűjteményt tartunk fenn, pusztán a gyönyörködtetés céljából. Ha azonban valaki rendszertani gyűjtemény felállítására vállalkozik, nem kerülheti el a gyűjtőszámokat, és igazán értékes gyűjteményt csak ilyen, plusz információkkal ellátott növényekből lehet létrehozni.

Deli Tamás
Gyomaendrőd

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.