Kaktuszos-suli!

Debreceni Pozsgástár
124. oldal

Zusammenfassung: Der Verfasser probierte die Wurzelbildung der grünen Früchte aus wahrend die Früchte das Phanomen der Topophysik zeigten.
Abstract: He has tried to make green fruit evolve roots and has applied it as a shoot-cutting. The fruit showed the phenomenon of topophysis during this procedure.

Olvastam kedves Barna János gyűjtőtársam cikkét „Kedvenc medvetalp-kaktuszaim" címmel, melyben említést tesz a medvetalp-kaktuszok (Opuntiák) magházának, pontosabban termésének újra virágzásáról, ezt megerősítésképpen szeretném igazolni.
Mivel e növénynemzetség egyedei könnyebben szaporíthatok hajtásdugványozásról, mint magról, ezért inkább a gyökereztetéshez folyamodunk általában a magvetés helyett.
Az Opuntiák könnyű gyökérképződésében a termés sem kivétel. Ehhez azonban azt kell elemi (kivárni), hogy a termés elérje a kifejlett legnagyobb állapotot, de még a zöld, éretlen helyzetében le kell választani az anyanövényről, majd – hajtásokhoz hasonlóan – pihentetni a sebfelületet beszáradásáig, a másodlagos bőrszövet kialakulásáig. Ezt követően helyezzük a gyökereztetésre előkészített edénybe, és biztosítsuk számára az optimális környezetet.
Ha minden jól alakul, az így letett termés az adott év folyamán meggyökeresedik, és ha a körülmények kedvezőek, ismét virágzani fog. Általában a virágzás után mint az anyatő szártagot fog nevelni, és így szaporítja gyűjteményünk darabjait. A fotón bemutatott növények, a leválasztás utáni tenyészidőszakban hozták virágaikat és hajtásaikat. Sok sikert kívánok a kísérletezéshez.

Epresi László
Komárom

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.