Kaktuszház építés

Debreceni Pozsgástár
15. oldal

Az elmúlt 15 évben építettem (és segítettem építeni) néhány üvegházat. Az alábbiakban tapasztalataim alapján szeretném felvázolni milyen szerintem Magyarország éghajlati viszonyai mellett ideálisnak mondható kaktuszház.

Két fontos feltételnek kell megfelelnie:
1. A növények szempontjából alkalmas legyen:

  • elegendő napfényt kapjon (körbe járja a nap)
  • legyen megfelelő nagyságú légtere
  • jó szellőzése legyen

2. Gazdaságosság:

  • építéskor kevés hulladék keletkezzen. Ha magunk csináljuk megspóroljuk a munkadíjat is.
  • fenntartáskor kevés hőveszteség legyen. Fertőzések, kórokozók bekerülésének megakadályozása – ezáltal minimális vegyszerhasználat és növénypusztulás elérése a cél.

Most egy konkrét példán bemutatom az elképzelésemet. A rajz méretaránya 1:50. Az üvegház alapterülete 6x5 m azaz 30 m2

Elhelyezése:
Észak – déli fekvésű legyen, mert így kapja a legtöbb napfényt, és árnyékolni könnyebb, ha szükséges, mint több fényt biztosítani. Ha csak kevesebb napfényt kapó helyen tudunk építeni, gyűjtsünk olyan nemzetségeket, melyek számára az a fénymennyiség elegendő, például Gymnocalycium, Notocactus, stb. A háztól ne legyen túl messze, mert érdemes kiépíteni a villany-, a fűtés-, esetleg a vízvezetéket is. Bár a csapvizes öntözést hosszú távon nem ajánlom. Az uralkodó szélirány és a fényviszonyokat figyelembe véve a legideálisabb hely a háztól nem messze (akár hozzáépítve), annak Déli oldalán van. Amennyiben csak messzebb vagy nyílt terepen van lehetőségünk elhelyezni, akkor érdemes az uralkodó szélirány felőli oldalon az üvegháztól 3-4 m-re sűrű sövényt telepíteni, hogy télen a szél hűtő hatását, ezáltal a fűtési költségeinket csökkentsük.
Kijelölés után az egész alapterületet ássuk ki 80 cm mélyen. Lényeges, hogy jócskán a fagyhatár alá menjünk. A kitermelt föld,- ha nem tudjuk töltésnek felhasználni – alkalmas lehet például sziklakert építéséhez.
Ezután a földfal mellett készítsünk kb. 30x30 cm-es betonvas hálót tízes betonvasból, majd zsaluzzuk 10-12 cm vastagon és öntsük ki betonnal. Ha nincs zsaluanyagunk használhatunk pincefalazó blokkokat is, bár az kissé drágább megoldás. Ez esetben a betonvasat párosával a sorok között helyezhetjük el. Lényeg, hogy a betonfal teteje 10 cm-el magasabb legyen az eredeti /külső/ földfelszínétől. Természetesen a még friss betonfal tetejébe jó pár helyen bekötve elhelyezünk egy 40x40mm-es szögvasat körben úgy, hogy annak egyik szára fel, a másik befelé mutat.
Következhet a hegesztés. 40x40-es szögvasat javaslok még két oldalt hosszában a tető és az oldalfal találkozásánál, valamint 40x40-es zártszelvényt gerincnek és annak alátámasztására. Ezeken kívül csak 30-as T, illetve a sarkokon L vasat. A bordák közzé a 60 cm széles üveg beférjen, mert így keletkezik a legkevesebb hulladék. Hasonló szempontból a tető bordáit is kiadja 1-1 szál vas. A gerincmagasság egyébként 2,7 m. A tető vízszintessel bezárt szöge 30 fok. Erről még jól lecsúszik a hó is. Fontos, hogy a tető 4-5 cm-el érjen túl az oldalfalakon! Merevítési okok miatt a tetőbordák belső oldalán, a közepüknél kissé feljebb egy hosszanti szögvas merevítő fut végig, amiket minden második bordánál T áthidalók (2 m-esek) kötnek össze.
A kaktuszház egyik végére csináljunk nagy, legalább 1 m2-es ablakot, és az oldalakra két-két 60x40 cm-est. Ezekre jó, ha teszünk rézből készült sűrű szövésű kút-szövetet hívatlan látogatók ellen. Ezt különben ne a vasra, hanem egy fakeretre erősítsük, az idő előtti korrózió elkerülése végett. A ház másik végén legyen az ajtó. Ez lehet dupla: üvegezett belső és rovarhálós külső vagy szimpla: a két különböző funkciójú ajtó azonos méretű legyen, így cserélhetők tavasszal és ősszel.

Az üvegezésről néhány gondolat:
Az üveg lecsúszásának megakadályozására a tetőbordák alsó vége által meghatározott teljes hosszban hegesszünk 20 mm-es laposacélt. Szintén még üvegezés előtt a gerincre, attól 8-10 cm-re, azzal párhuzamosan futó 10 mm átmérőjű köracélt hegesszünk itt-ott alátámasztva, de ne a bordáknál. Ennek a szerepére még visszatérek. Tehát üvegezés. Tapasztalatom szerint 3 mm vastag üveg elegendő oldalt, a tetőre azonban 4 mm -est tegyünk. Két csatlakozó üvegtáblánál elég 1-1.5 cm átfedés. Ezt a közéjük helyezett S alakban meghajtott alumínium lemezből vágott csíkokkal biztosíthatjuk. Több átfedés felesleges, mivel idővel úgyis közé megy a kosz és az alga.* Az S-eket a kitt kellő száradása (1-2 év) után óvatosan kihúzhatjuk, nehogy a pára az üveg belső felületén megcsöpögjön rajtuk. Az oldalfal és a tető közötti rés szigetelésére nekem polyurethan hab vált be. A kaktuszházat legalább 40 cm szélesen betonozzuk körbe. Visszatérve a gerinc fölötti köracélra. A jég, kutya, macska, gyerek elleni védelem fontos része. Ebbe akasztom azokat a nálam tetőlécből készült bordákat (ugyanannyit, ahány vas borda van), amelyek távtartják a 10x10 mm-es lyukméretű horganyzott jéghálót (vagy Raschel hálót), valamint a télire felhúzott fóliát. A fólia és az üveg közötti légréteg 8 Celsius fokot jelent nálam. Azaz, ha kint mínusz 8 van, akkor bent 0 fok fűtés nélkül. Csinálhatunk még jobb hőszigetelést, ha vastagabb hungarocell csíkokat helyezünk el ezen az első réteg fólián és ráhúzunk az egészre még egy fóliát.
Ha az öntözővízzel gondunk lenne, akkor gyűjthetünk esővizet a tetőről. A tető szélénél végigvezetünk egy félbevágott műanyag csövet, amiből a vizet levezetjük az üvegház végében elhelyezett hordó/k/ba. A hordóban egy úszós szerkezettel - hasonló, mint a WC tartályban van –, megakadályozhatjuk a túlfolyást.
A fenti méretezésű kaktuszháznak van még egy előnye. Mivel a gerinc magasság – a talaj szintjétől számítva – nem éri el a 2 m-t így tudomásom szerint nem kell rá építési engedély. Bár ennek a megítélése önkormányzatonként változhat. Biztosabb ha megérdeklődjük.
Végezetül készítek egy rövid számvetést az anyagszükségletről az 1998-as tavaszi árakon. Az árak az Áfát is tartalmazzák.


Remélem sikerült némi támpontot és használható ötleteket adnom a gyűjtőtársaknak. Jó kaktuszozást és sikeres építkezést kívánok!

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.