Bemutatkozunk

Debreceni Pozsgástár
193. oldal

Zusammenfassung: Der ungarische Sammler stellt seine Sammlung. seinen Garten und die Geschichte seines Sammelns dar.
Abstract: The Hungarian cactus collector tells about his collection, garden and the story of his plant collection.

Az a megtiszteltetés ért, hogy bemutatkozhatunk a Debreceni Pozsgástár olvasóinak. A növények mindig nagy szerepet játszottak családunk életében.
Évtizedeken keresztül jártuk hazánk hegyeit, gyönyörködtünk az erdők-mezők virágaiban. (66 és 67 sz. képek)
Kertes családi házban lakunk Érdligeten és ezt az erdei hangulatot próbáltuk bevinni kertünkben a fenyőfákkal és más örökzöldekkel, sziklakerttel, amikben Sempervivumok és Sedumok vannak.
Pozsgás növényekkel egy véletlen folytán barátkoztunk meg. Tulajdonképpen a két fiunk kezdte el őket gyűjteni. Amikor úgy éreztük, hogy tartós marad ez a szenvedélyünk építettem egy földbe süllyesztett üvegházat.
Egy év elteltével már kevésnek bizonyult, így mellé már egy nagyobb 4×6 m-es üvegházat kellett kialakítanom.
1987-ben mind a négyen beléptünk a Tamás Gyula bácsi vezette MKSZKE-be, és azóta is fúzióval tagjai vagyunk az MKOE-nek. Miután mindkét fiunk „kirepült a házból", már feleségemmel Zsókával úgy megszerettük ezeket a különleges növényeket, hogy mi vettük át a gyűjtésüket és gondozásukat.
Úgy érzem mi igazi gyűjtők, teljesen amatőrök vagyunk, mert minimális szaporulat mellett, csak a saját gyönyörűségünkre nevelgetjük a pozsgásainkat. Saját magunknak kell kitapasztalni a földkeveréket, öntözést, fényigényeket és így sikerült több növény megtartása. Gyűjteményünk kialakulásakor a kezdetben minden növényt megvettünk, ami megtetszett. Bár nehéz megállni, ma már csak lényegesen kevesebb kaktuszt tartunk, inkább az egyéb pozsgás növények lopták be magukat a szívünkbe. (68 sz. kép) Amennyiben módom lesz rá, legközelebb részletesen bemutatom kedvenc növényeinket, egy sorozat keretében.

Druzsin József

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.