Bemutatkozunk

Debreceni Pozsgástár
152. oldal

Zusammenfassung: Der ungarische Sammler aus Siebenbürgen beschreibt seinen Lebensweg und das, wie er mit dem Kakteensammein begann, wie seine heutigen Umstande und seine Pflanzen sind
Abstract: The Hungarian cactus collector living in Trasylvania writes down his path of life how he began collectíng cacti, what are the circumstances of keeping these plants like vow and what their cacti like

1936. dec. 24-én születtem Aradon. 1945-től 1970-ig Kolozsváron laktam, itt végeztem elemi és középiskoláimat. (11. osztály elvégzése után érettségiztem). A katonaság után 1969-ben egyik napról a másikra édesapám addig önálló fényképész, akivel együtt dolgoztam én is, „kérte" a szövetkezetbe való felvételét. Én elmentem anyagmozgató munkásnak egy raktárba (ide is csak Ü-jeggyel jutottam be. (Ü=ismerős). Esti tanfolyamokon három év alatt építészeti műszaki rajzoló, majd technikusi végzettséget szereztem, ez feltétel volt ahhoz, hogy beiratkozhassak az egyetemi felvételi vizsgára. 1964-ben bejutottam a kolozsvári Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának esti tagozatára (6-év).
1970-ben megszereztem a Statikus tervező építész mérnöki diplomát. 1970-júliusától a brassói Városi Tervező Intézetnél dolgoztam 1997-es nyugdíjazásomig, egy 9-éves kitérővel mikor a mezőgazdaságban és az iparban néztem szét. (Ekkor voltak a legintenzívebb város és falu rombolási kampányok. Az én házamon is egy utca kellett volna áthaladjon. Nem akartam még véletlenül sem a saját házam megsemmisítési tervét megcsinálni. Szerencsére nem jutott el hozzám az urbanizáció jótevése, nem bontották le a házunkat.
Most is dolgozom, egyéni tervezési engedélyem van.
Jelenleg SACELE városban lakom. (Magyar neve még nincs, most intézik a névadást NÉGYFALU-nak akarják keresztelni.) Sacele a valamikori Földvári szász birtokos hét falujának az első négy összenövéséből jött létre. Bácsfalu, Tükrös, Csernátfalu, Hosszúfalu ezek egy fő országút mellett vannak. A másik három teljesen különálló falvak: Tatrang, Pürkerec, Zajon.
A lakásom kb. 680 m tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el. Légvonalban 10 km-re van az 1844 m magas Nagykő-havas (Piatra Maré), 26 km-re az 1956 m magas Csukás-havas (Ciucas), és 20 km-re 2507 m magas Buceci Omul (Ember) csúcs van. A tél októberben kezdődik és a tavasz május 25-ike, az utolsó fagyosszent után merészkedik vidékünkre. 1994. október 6-án éjjel 2 óráig hordtam a növényeket a kaktuszházba. Az utolsókon már megálltak a hópelyhek. 1997. május 8-án pedig 50 cm-es hó volt az udvarban. Télen mindig van egy 2-3 hetes időszak, mikor a hőmérséklet -30-35 °C-ig süllyed. 2000. szept. 25-én dér volt. Aug. 26-án 1000 m-től felfelé mindent hó borított. A kaktuszházból látszó hegytető kb. 800 m magas. (19 sz. kép)
Ez a vidék egyáltalán nem kaktuszgyűjtő paradicsom. Nagyon sokat kínlódtam és állandóan kínlódom a kaktusz kártevők ellen, sajnos mindig a gyengébb oldalon állok. Mégis sikerült egy elég szép, egészséges gyűjteményt felnevelnem. Mikor egyes növényem virágzik pótol minden fáradságért.
1986-ban kezdtem gyűjteni és most kb. 2000 egyedem van. (20 sz. kép) 1964-óta foglalkozom a kaktuszgyűjtéssel, de kétszer teljesen tönkre ment a gyűjteményem, 1970 után mikor én Brassóba kerültem, és a növények Kolozsváron maradtak, majd 1976 körül míg nem volt rendes teleltetési lehetőségem. Ekkor mindent abba hagytam, míg házat nem vettem, amit rendbe kellett tenni, és meg kellett építeni a padláson a kaktuszházat.
25 éves viszontagságos gyűjtésnek is megvolt a haszna, olyan tapasztalatokra tettem szert, amire nincs mindenkinek lehetősége, és ma már a nem kimondottan kaktuszgyűjtésre alkalmas vidéken könnyedén boldogulok a növények felnevelésével.
Például augusztus 15. után van egy kéthetes esős időszak, mikor az udvarban a hőmérséklet + 20 °C-ra csökken, állandó bő eső mellett.

Tisztelettel: Szabó Gábor
Salece (Románia)

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.