BEMUTATKOZÁS - HOGYAN LETTEM KAKTUSZGYŰJTŐ? AZ ELINDULÁSRÓL

Debreceni Pozsgástár
252. oldal

Zusammenfassung: In diesem Artikel ist zu lesen, wie ein ungarischer Sammler aus Siebenbürgen mit dem Kakteensammeln angefangen hat.
Abstract: You can read the story of an Transylvanian collector starting to collect cacti.

A nyolcvanas évek közepe táján, meglátogattam egy falun lakó hölgy ismerősömet, akinek a szülei kertészkedtek, és a házukban sok szép kaktusz volt, ami nagyon megtetszett. Visszautazásomkor kaptam három szép növényt. Később kiderült, hogy Opuntia microdasys, Mammillaria gracilis, és Cereus peruvianus monstruosus. Mivel még nem voltam járatos a kaktuszok gondozásában, nevelésében, jó sokat öntöztem, és mégis szépen fejlődtek, kibírták.
Ezek hatására még jobban megkedveltem a kaktuszokat. Érdeklődtem szakirodalom után, és édesanyámtól kaptam ajándékba egy könyvet, Petre Dobrota művének, magyar nyelvű kiadását. Átlapozva rájöttem milyen szép, gazdag a kaktuszok világa. Kerestem honnan tudnék ilyen növényeket beszerezni. Egy ismerősöm elmondta, hogy Nagybányán van egy nagy kaktuszgyűjtemény, a szobrászművész néhai Vida Géza gyűjteménye, amelyet hamarosan felkerestem, a házánál. Megtudtam, hogy a művész elhunyt, és a gyűjteményt már elvitték a városi kertészethez. Következő utam a oda vezetett, ott találkoztam Lőrincz Istvánnal, aki gondozta a gyűjteményt. Meglepődtem, mivel még nem láttam addig olyan sok kaktuszt egybegyűjtve. Szerettem volna megvásárolni pár szép növényt. Megtudtam, hogy sajnos nem adhatnak el, mert fel vannak leltározva. Kitartó kéréseimre kaptam végül egy pár kis sarjat, amit otthon elültettem, szépen megmaradtak. Többszöri látogatásom alkalmával megbarátkoztam Istvánnal, akinek segítségével sok szép növénnyel gazdagodott gyűjteményem. Közben érdeklődtem más gyűjtemények után is, megtudtam, hogy Nagyváradon van egy Micláus Gheorghe nevű idős gyűjtő.
A legközelebbi Nagyváradi utazásom alkalmával fel is kerestem. Megtudtam tőle, hogy van egy országos kaktuszgyűjtő egyesület „EXOPLANT", Bukaresti székhellyel. Beiratkoztam, a tagok közül többet meg is látogattam alkalomadtán. Az egyiktől megkaptam a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének címét. Az elnök részére címzett levelemre Tamás Gyula úr válaszolt.
Találkoztunk, és segítségével megismerkedtem Pintér Péter úrral, aki elvitt Balogh László úrhoz és Szutorisz Gyula úrhoz. Természetesen beiratkoztam a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületébe, amelynek még jelenleg is tagja vagyok. Alapító tagja vagyok az „AZTEKIUM" kaktuszgyűjtők egyesületnek, Szatmárnémetiben. Az idők múltával tovább fejlődtek a külföldi és belföldi kapcsolataim a kaktuszgyűjtőkkel. Az évek során megszervezett kiállításokon részt vettem, és meglátogattam több romániai és magyarországi kaktuszgyűjteményt. Lakásom egy tömbházban van, a növényeimet egy zárt erkélyen tartom nyáron, télen pedig egy fűtetlen szobában. Gyűjteményem egyedszámát nem tudom, összetétele vegyes, de azért vannak kedvenc fajaim, például Astrophytumok, Mammillariak, és a ritkaságok. Kedvelem és elég sikeresen gyakorolom a Peireskiopsisra oltásokat. Magvetéseket is készítek és kísérletezek különféle oltási módokkal is.

Nevezi János
Nagybánya

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.