BEMUTATKOZÁS

Debreceni Pozsgástár
96. oldal

Zusammenfassung: In diesem Artikel ist zu lesen, wie ein ungarischer Sammler aus Siebenbürgen mit dem Kakteensammeln angefangen hal.
Abstract: You can read the story of an Transylvanian colleclor starting to collect cacti.

Őseim dédnagyapámtól kezdve és nagyapám is kertészek voltak. Szüleim kertésztechnikusok mindketten. így én sem eshettem messze a fától. A kaktuszokat már gyerek korom óta kedveltem és csodáltam az édesapám gyűjteményében, amit sajnos elhanyagolt. Egy pár növény maradt meg, amelyek kezdetben a gyűjteményemet képezték. Érettségi után. kevés tapasztalattal rendelkezve egyik napról a másikra ráébredtem, hogy a híres szobrászművész Vida Géza kaktuszgyűjteményének vagyok a gondozója. (51. és 52. sz. képek) Eleinte nagyon nehéz volt. Kevésnek bizonyult a szaktudásom, csak néhány szakirodalmam volt.

Felkeresték a gyűjteményt olyan személyek, akik ismerték már a művész életében és olyanok is akiknek a kaktuszozás volt a hobbijuk. Megismerkedés után rendszeresen meglátogattak. Közöttük volt Nevezi János, akivel most is tart a barátságunk. Neki lehetősége volt utazgatni, felkeresni újonnan megismert gyűjteményeket, ahonnan mindig – ha felajánlották neki a kicsi növényeket kettőt kért, egyet magának, egyet meg nekem. Beiratkoztam a Bukaresti vezetőségű Országos Kaktuszgyűjtők Egyesületébe, amelynek neve "EXOPLANT" volt. Megismerkedtem több gyűjtővel, meglátogattam őket. Kaktuszmagokat vásároltunk, és megláttuk a csomagoláson Balogh László címét. Budapesten felkerestük. Meglepődve láttam gyűjteményében a sok nagy és ritka növényt, főleg a nagy Ferocactus-ok és az oltványok ragadták meg figyelmemet. Szatmárnémetiben megalakítottuk a helyi szervezetét az „EXPOLANT" egyesületnek, amely később külön működött.

Gyűjtőtársaim segítségével több alkalommal meghívtunk előadókat Romániából és Magyarországról, Ausztriából, és kiállításokat szerveztünk több helyszínen. Közös kirándulásainkon meglátogattunk sok kaktusz-gyűjteményt. Majd megalakítottuk az „AZTEKIUM" egyesületet amelyben alelnöknek választottak. Tanulmányaimat tovább folytatva sikeresen elvégeztem Nyárádszeredában – távoktatási rendszerben – működő kertészmérnöki főiskolát, amely a Budapesti "Szent István" egyetemhez tartozik.

Gyűjteményem és kapcsolataim folyamatosan fejlődtek az idők során. Építettem a házunk mellé egy üvegházat a kaktuszaim részére, ami kezd kicsinynek bizonyulni. Próbálkoztam a gyűjteményemet szakosítani, ugyanis, hogy az észak-amerikai származású kaktuszfajokat kedvelem, de nem tudok megválnia többitől sem.(53. és 54. sz. kép) Kedvenceim az Astrophytum-ok, Ferocactus-ok, Mammillaria-k és a ritkaságok.


Nagyon tetszenek az Espostoa-k, Oreocereus-ok, az egyéb hajas oszlopkaktuszok. Ismerőseim olykor irigykednek, hogy foglalkozásom és hobbim ugyanaz: a kaktuszok. Egyesek meg annak is becéznek, gúnyosan megkérdezve olykor, „szúrsz is?". Válaszom, hogy aki megérdemli azt igen. Ez vagyok én.

ifj. Lőrinc István.
Nagybánya

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.