Alvó bimbók?

Debreceni Pozsgástár
80. oldal

Zusammenfassung: Die beiden Ferocactus-Sammler suchen in ihrer Schrift danach, was die völlige Entfaltung der Knospe bzw. der Blüte des Ferocactus außer der Lange der Tage beeinflusst.
Abstract: The two cactus collectors look for the answer to the question what influences the whole development of the buds at Ferocactus species, apart from the length of days.

Csaknem minden pozsgás gyűjteményben képviselteti magát a Ferocactus nemzetség legalább egy-két fajjal. Gyönyörű növények - reméljük ezzel a véleménnyel nem vagyunk egyedül - még akkor is, ha csak a rendkívül színes, erősen tövises küllemük varázsol el bennünket. Azonban minden gyűjtő legfőbb célja, hogy virágzásra bírja kedvenceit és ezért hajlandó szinte bármit elkövetni. Nos, aki Ferocactus-okat nevel annak nagy türelemről kell tanúbizonyságot adnia, ugyanis a nemzetség fajai 10 éves koruk előtt csak nagyon ritkán kezdik ontani a virágukat. Sőt, a legtöbb taxonra a még későbbi virágzás kezdet a jellemző, legalábbis kis hazánkban nevelt növényeknél ez tapasztalható; az eredeti élőhelyeken, mint megannyi egyéb dolog, ez is másként működik. Ezért aztán minden kaktuszbarát alig várja, hogy a hosszú évek során nevelt, dédelgetett Ferocactusuk végre virágpompával örvendeztesse meg gazdáját. Ám még ekkor sem garantált a virágzás, ugyanis a Ferocactusok hajlamosak kellemetlen meglepetéseket okozni e téren.

2001. év tavaszán a sikeres teleltetés után minden okunk megvolt rá, hogy bizakodóak legyünk és nagy reményeket fűztünk az előttünk álló kaktuszos szezonhoz. Sajnos, mint később kiderült ahogyan azt mondani szokás hamar ittunk a medve bőrére. Az április hozta a formáját a maga változékonyságával, a május viszont már csodálatos idővel örvendeztetett meg bennünket. A tavaszi - kora nyári virágzású Fero-knál már ekkor megjelentek az első bimbók, általános megrökönyödésünkre viszont a F. glaucescens, három korábbi években már virágzott példányában egy darab bimbó sem fejlődött ! Hát ez bizony elég nagy csalódás volt. A F. schwarzi „szereplése" is elég felemásra sikeredett. Az egyik növényen 7 virág nyílt ki, míg a másikon ugyanennyi bimbóból mindössze egy. Még szerencse, hogy ezt az egyet sikerült összeporozni. A F. acanthodes, F. fordii, F. echidne, virágzása rendben lezajlott, viszont ezek is átlagban kevesebb virágot hoztak. Kivétel ez alól a F. hamatacanthus és a F. viridescens, melyek valósággal ontották sárga virágaikat.

Következett a nyár, mely igencsak melegnek és száraznak bizonyult a tavalyi évben. Óriási örömünkre augusztusban két olyan fajnál is felfigyeltünk virágzási hajlandóságra, melyek nálunk valóban kuriózum számba mennek, ezek a F. rectispinus, F. horridus var. brevispinus ill. F. wislizenii voltak. Később viszont, amilyen nagy volt kezdetben az örömünk még nagyobb lett a bánatunk, ugyanis mint a F. rectispinus, mint pedig a F. horridus var. brevispinus, miután legalább 10 bimbó volt mindkettőben és kb. 1 cm-re növelték azokat, egyszerűen leszáradtak. A F. wislizenii még érdekesebben viselkedett: 8 bimbóból 5 leszáradt 10-15 mm-es nagyságnál; a megmaradt

3-ból, melyek 4 cm-esre nőttek egy leszáradt, egy félig nyílt ki, (31. sz. kép) az utolsó pedig október elején egészen 8 cm-esre nyitotta szirmait. (32. sz. kép) A F. peninsulae 6 bimbó kezdeményéből 5 alvó maradt, az utolsó egy éppen a kinyílás előtti stádiumban leszáradt. (33. sz. kép)

A Ferocactus fajok közül a F. latispinus és változatai virágoznak a legkésőbb, általában október végén, novemberben ill. decemberben. Növénycink átlagban 6-8 bimbót hoztak.

A legtöbb növényben azonban az összes „alvó" maradt, miután elérték 10-15 mm-es nagyságot. Még azok a F. latíspinusok is így jártak, melyek az előtt évek hosszú során keresztül virágoztak rendületlenül. Sőt, egy 20 cm átmérőjű idős növény még arra sem vette a fáradtságot, hogy megmutassa virágkezdeményeit! A F. latispinus sárga tövisű változatai is virágínségben szenvedtek; egyik bimbójukból sem lett virág, miután „alvók" maradtak azok. Végül, hogy ne csak sajnáltassuk magunkat és, hogy az „ördögnyelvek" se szégyenkezzenek, hírmondónak megmaradt latispinus egész furcsa virágzást produkált. A 10 bimbóból 7 „alvó" maradt, az egyik 3 cm nagyságnál leszáradt - általános meglepetésre - a maradék 2-böl az első november 14-én, míg a másik ez év január elején nyílt ki. (34. sz. kép)

Tehát a fentebb felsorolt tények rengeteg kérdést vetnek fel. Talán a két legfontosabb az, hogy vajon tartásbeii hiányosságnak vagy esetleg az időjárásnak tudható be a tavalyi roppant gyenge virágzás a Ferocactus-oknál. Az általunk tartott Ferocactus-ok 80 %-a a szabadban, tűző napon bármiféle védelem nélkül míg a többi példányt fóliában neveljük. Elképzelhető, hogy az elég hűvösre, esősre sikeredett szeptember a ludas vagy már korábban igényelnék a számukra feltétlenül szükséges rövidnappalos időszakot, esetleg teljesen máshol kell keresni az igazságot. Nos, az tény, hogy a szabadban való tartás következtében erősebb és színesebb a Fero-k tövisruhája és egészségesebbek lesznek, de lehetséges, hogy mind ez a virágzás rovására megy. Szerintünk a tavaszi - őszi ki ill. behurcolás sem hat kedvezően a növények egészségi állapotára.

Sok a megválaszolatlan kérdés, ezért nagyon szívesen vennénk, ha a kedves gyűjtőtársak hozzászólnának a témához, tapasztalataikkal segítenének, hátha sikerülne megtalálni a probléma gyökerét, hogy az elkövetkezendő években mindannyian gyönyörködhessünk Ferocactus-aink virágpompájában.

Libnár Antal,
Cegléd
és
Tóth Norbert
Debrecen

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.