Friss hozzászólások

 • Válasz: Cukrot kiválasztó fügekaktusz?   1 év 8 hónap óta

  Szia!
  Kérdésedre a válasz, amit a Pozsgástár 2009. 4. számában írtam, idézem:
  "A növényeken különböző mirigyek is találhatók. Egyikük a nektárium, magyarul a mézmirigy. Két típusát különböztetjük meg
  a kiválasztó képletek elhelyezkedése szerint:
  1. florális nektárium, ha virágon belül,
  2. extraflorális nektárium, ha virágon kívül találhatók. Extraflorális nektáriumoknál a kiválasztó képletek elhelyezkedhetnek levélnyélen, levéllemezen, pálhaleveleken, és kaktuszoknál töviseken. Mindkét típusú nektáriumot főleg az epidermisz, ezen kívül a floem és parenchima jellegű sejtek alkotják. A cukrot és aminosavakat tartalmazó váladékot, a szekrétumot az epidermisz mirigyei termelik, de a háncs is odaszállíthatja."
  Remélem, válaszom magyarázatot ad a jelenségre, amely sok más kaktusznál is megfigyelhető.
  Ficzere M.

 • Válasz: Parásodás?   1 év 10 hónap óta

  Kedves Püspöki Attila!
  A kaktusza alapi részéről felfelé húzódó színelváltozás nem a parásodás jele, sajnos a kaktusz alulról rohad. Vagy baktériumos vagy gombás eredetű a fertőzés, de minden esetben kapcsolatban van a gyakran túl nedves talajjal. Más növényeknél hasonló esetben baktérium és gomba elleni szeres oldattal végzett beöntözést szoktunk ajánlani, de ennél a növénynél ne fokozzuk a bajt. Javaslom a kaktusz átültetését új kaktuszföldbe és hipós oldattal lefertőtlenített cserépbe. Átültetés előtt a növényt réz tartalmú gombaölő szeres oldatban , majd gomba ellenes oldatban áztassa a teljes növényt 30, 30 percig, majd csak azután ültesse át. baktérium ellen bármelyik réz hatóanyagú növényvédő szer megfelelő. Gomba ellen pedig a Bumper nevűt ajánlom. Mindkettőt a szer csomagolásán olvasható permetezéshez ajánlott töménységben alkalmazza. Kaktuszok nevelésével kapcsolatban érdemes gyűjtőtársakkal is konzultálni. Nyáron a szabadban tartott kaktuszoknál, ha a csapadék korlátozás nélkül éri, esős periódusok után gyakran felléphet a rothadás. Ezért esőtől védett helyen tanácsos a szabad levegőn elhelyezni azokat.

 • Válasz: Növényvédelmi kérdés   2 év 11 hónap óta

  Dr. Némethy Zsuzsanna válaszát közlöm, aki nem ide, hanem az admin e-mailcímre írta válaszát:

  Kedves Irmes Ferenc!

  Az Euphorbia kaktusz fajoknál gyakori élettani elváltozása a bőrszövet parásodása. Sajnos az elhalt szövet már a későbbiekben nem változik, tehát amíg a növény él, ott éktelenkedik. Megfigyelések szerint akkor szokott fellépni, ha korábban fényszegény, árnyékos helyen , vagy lakásban tartott növényt edzés, szoktatás nélkül erős napsütésnek kitett helyen tartanak. Erős napsütés szokta kiváltani. Idős növényeknél gyakran megjelenő tünet, a kaktusz díszítő értékét lényegesen csökkenti. Védekezés mód ellene nem ismert.

  Üdvözlettel: Dr. Némethy Zsuzsanna

 • Válasz: Beazonosítás   3 év 9 hónap óta

  Különleges ápolás nem kell. A Kaktusz és Pozsgás digitális újságunkban minden hónapra vonatkozóan olvashatók az ápolási teendők.

 • Válasz: Beazonosítás   3 év 9 hónap óta

  Szerintem Stetsonia coryne.

 • Válasz: Sivatagi rózsa   4 év 5 hónap óta

  Kedves Beatrix!

  A fonnyadást okozhatta tartási probléma, de a szár-tövi vagy gyökéren fellépő kórokozó is előidézhette az elváltozást. Ha kórokozó váltotta ki, akkor nem érdemes kísérletezni, mert az ép szövetekben már ott él tünetmentesen a kórokozó, tehát nem lehet megmenteni. A tünetek alapján nem azonosítható az ok. Ha érzelmi szálak kötik a növénykéhez, mindenáron küzd az életéért, tartsa szárazon, de előtte áztassa be 30-60 percre Amistar 0,1 +Score 0,2 %-os oldatában. Az ajánlott gombaölőszerek felszívódóak, a gombafélék teljes spektruma ellen hatnak. Sajnos baktériumok ellen nincs forgalomban felszívódó hatású szerünk, ezért azt nem tudok ajánlani. Az esetleges kórokozó okozta fertőzés miatt a növényke talaját más ne használja fel, dobja ki, és a cserepét hipós oldattal alaposan tisztítsa ki.

  Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

 • Válasz: gombatamadas   4 év 5 hónap óta

  Kedves Szabó Sándor!

  Fehéres bevonatot okozhat gombák micélium szövedéke, de előidézhet gyapjas tetű vagy az újabban hazánkban igen elterjedt amerikai lepkekabóca viaszos telepe. Az elkülönítéshez alaposan meg kellene vizsgálni, kézi nagyítóval, a fehéres "valamit", milyen az állománya, szálas, kissé csomós, van-e benne 2-3 mm-es levetett rovarlárva bőr, vagy mozgó rovar.
  Ha talál benne mozgó alakot, akkor a Mospilan nevű, acetamiprid hatóanyagú felszívódó hatású rovarölő szerrel kezelje, a permetlével öntözze be a növény tövénél a talajt is. 1-2 ismétlés szükséges lehet 8-10 napos megismétléssel.
  Gombaféle fertőzés esetén difenokonazol hatóanyagú Alfa Solo vagy Score nevű gombaölő szerrel permetezze le , és szintén a maradék permetlevet öntözze be a talajba.

  Üdvözlettel: Némethy Zsuzsanna

 • Válasz: Sivatagi rózsa   4 év 5 hónap óta

  A kapott tanácsot elfogadhatónak tartom, nem tudok jobbat így látatlanban. Javaslom írjon Tóth Norbertnek, aki ebben a témában specialista. E-posta címe: cactusdraco@gmail.com

 • Válasz: Érdekességek innen-onnan!   4 év 8 hónap óta

  Szia!Honnan érdemes különleges astro magot rendelni? Neked nincs eladó?üdv Balu

 • Válasz: gombatamadas   4 év 9 hónap óta

  A kép segít a pontos diagnózisban.
  Egy tipp: gyapjas pajzstetű
  Nem erre hasonlít?

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.