Citrus kiállítás Bécs-Schönbrunn-ban (2014. május 17.)

Hírlevél

Májusban Schönbrunn-ban voltunk egy 1 napos kiránduláson, ahol a Citrus kiállítást és vásárt néztük meg. A kirándulást a „Kert lap” szervezte, budapesti indulással.
Az orangerie üvegház délszaki gyümölcsök számára épült, Ferenc István néven Lotaringia és Bar hercege építtette 1754-ben. A 189 méter hosszú, 10 méter széles épület a versailles-i mellett a legnagyobb barokk melegház Európában. A Bundesgarten történelmi gyűjteménye látható itt. A gyűjteményben 180 éves növények is találhatók. A ritka fajták vásárlására, ételkülönlegességek megkóstolására is volt lehetőség.
Az üvegházban a kiállítás megtekintésekor és a ezután, a palota parkjában tett sétánk során, Fekete Szabolcs szakvezetésével ismerkedhettünk meg a csodálatos és különleges citrusfélékkel és a park látnivalóival. A parknak csak a főbb látványosságait láthattuk az idő rövidsége, valamint a sajnálatosan rossz idő miatt.
A kiállítás alkalmával más csodálatos növényeket is megismertünk. Engem a sok különböző fajta, illatos, fűszer- és parfümillatú muskátli vonzott nagyon. Nálunk ezekből csak elvétve lehet találni. A park 1779 óta pihenőparkként szolgál a bécsi polgárok számára. 1996-ban az UNESCO Világörökség része lett. A barokk parkot Mária Terézia egészítette ki, és máig megőrizte régi szépségét. Fenntartásáért a pálmaház működtetésével együtt a Bundesgarten felelős.
A pálmaház előtti „kisebb” parkban tartják a nagyobb méretű pálmákat, klíviákat, illetve itt látható még több rododendron fajta is. Sajnos látogatásunk alkalmával már a legtöbb a virágzása végén járt.

Győri Anikó
Debrecen

Címkék
Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.