Ültető közeg

Hibaüzenet

Notice: Undefined index: localized_options menu_navigation_links() függvényben (/home/drgyuroz/public_html/mkpt/includes/menu.inc 1873 sor).

Kaktuszos suli 5. - Az afrikai pozsgások ideális ültető közegei

Zusammenfassung: Der Autor der Artikelserie empfielt mehrerlei Gesteine als Pflanzmittel, die „die Bodenverhaltnisse" der originalen Lebensraume nachahmen. Er erwahnt auch die Weise und die Perioden der Begiessung
Abstract: The writer of this series of articles offers several types of rock for planting which media imitate the soils formed in the original habitat.

Magyarország talajának kémhatása és mészállapota

A tavaszi növény átültetések idejének közeledtével Hírleveleinkben több részben közreadjuk Magyarország különböző talajtani térképeit, remélve, hogy használatuk segítséget ad az ültető keverékek elkészítéséhez. A térkép letölthető! Későbbi hírlevelünkben a térképek helyes használatáról is tájékoztatást adunk.

Magyarország genetikai csernozjom talajtérképe

Tájékoztató a genetikai talajtérképek használatához

A 18. Hírlevélben közzétett Magyarország genetikai talajtérképe a főbb talaj típusokat tartalmazza.
A 19. Hírlevélben lévő a talajok kémhatását és mész állapotát területi eloszlás és kiterjedés szerint, míg a mostani térkép a különböző csernozjom talajokról tudósít. Letölthető!

Ásványi keverékek kaktuszokhoz

Többek kérésére nagyobb és olvashatóbb méretben közreadjuk a Debreceni Pozsgástár 2012. 1. újságjában megjelent Dag Panco de Grid: A kaktuszok talaja. Második rész. A földkeverék összetevői és arányai c. írásának földkeverékeket ismertető diagramjait a szerzőtől idézve.

Az 1. diagram az alapkeverék, amihez lehet adagolni mészkövet, gipszet vagy szerves összetevőt, ahogy a következő képeken látszik.

1. diagram: Mészkő nélküli ásványi keverék (alapkeverék).
2. diagram: Mészkövet tartalmazó ásványi keverék.
3. diagram: Gipszet tartalmazó ásványi keverék.

Sziklakert

Ebben a fejezetben különböző sziklakerti megoldásokat láthatunk kifejezetten pozsgásnövények, valamint évelő lágyszárúak és alpesi növények egész éves szabadban történő nevelésére.

1. kép: télálló kaktuszok, delosperma, orostachis, a hátérben különböző jukkák.

Talaj, tápanyag

Sokan titoknak tartják a kaktuszoknak használt talaj összetételét. Ez nem lehet titok.
A kaktuszok neveléséhez használt talajkeveréknek meghatározott fizikai, kémiai, talajtani követelményűnek kell lennie. A talajt szervetlen és a kevésbé bonyolulttól a bonyolult szerves vegyületekig, valamint a benne élő élőlények alkotják; ún. háromfázisú kolloid diszperz összetett rendszert alkotva. A talaj fontos tulajdonságai: jó szerkezet, víz és tápanyag megkötő-, illetve -leadóképesség, levegőtartó képesség, megfelelő kémhatás és az oldott tápanyagok jelenléte.

Flag Counter
Flag Counter since 28. february, 2013.
Flag Counter számlál 2013. február 28-tól.
Feliratkozás ültető közeg csatornájára